Februarinytt i efterhand

En vecka försenat tänkte vi summera Systembolagets whiskynyheter för februari. Listan innehåller i runda slängar 50 olika utgåvor, men vi tänkte fokusera på en handfull av dem och då särskilt de som producerats av destillerierna själva utan mellanhänder. Merparten av utgåvorna nås endast via beställningssortimentet men 15 av dessa 50 anländer via det som kallas för Små Partier och några i detta utval hamnar på hyllorna i ett 40-tal butiker runt om i landet.

Spirit of Hven Urania Single Malt Whisky
Spirit of Hven Urania Single Malt Whisky

Den överlägset mest spännande flaskan i februari torde vara Spirit of Hvens första single malt whisky! På Systembolaget kallas den för Spirit of Hven Single Malt Whisky First Release, men på Spirit of Hvens hemsida går den under namnet Spirit of Hven Urania Single Malt Whisky. På artikelnummer 10113 och för rejält tilltagna 1895 kr finner vi 50 cl av denna första riktiga öwhisky från Sverige. Man stoltserar med små kvalitetsdetaljer som exempelvis att whiskyn är buteljerad för hand, ej kol- eller kylfiltrerad samt numrerad och signerad för hand av destillatören.

Andra godsaker som letat sig ända hit till Sverige är bl a Arran Amarone Cask Finish (10112, 579 kr) och Oban Distiller’s Edition 2011 (10156, 649 kr). Vid vår sittning med representanter för Ardbeg och LVMH på nyöppnade Ardbeg Embassy nämndes det att Arran har gjort en större ansträngning för att lagra sin malt på i stort sett varje typ av tunna som någonsin använts i någon form av dryckesförädling. Här har de slutlagrat whisky på gamla Amarone-fat, som vanligtvis görs av fransk, slovensk eller kroatisk ek. Obans oljiga och mineraliga standardutgåva innehåller en hel del sherrylagrad whisky, så frågan är vad slutlagring på sherryfat innebär för slutprodukten. Kan det kanske röra sig om en sherry-bomb med en liten strimma rök?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *