Kategorier
Smakat

Longrow slutlagrad på ungerskt dessertvin

Tokajer är vin från Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern, vid gränsen till Slovakien. Distriktet producerar uteslutande vitt vin och är mest känt för sina söta dessertviner. De söta vinerna görs på druvor som angripits av ädelröta. Vin i denna still har med sannolikhet tillverkats sedan mitten av 1500-talet vilket placerar ädelrötade viner i Tokaj tidsmässigt långt före både Rhen och Sauternes.

Sötheten i Tokajer mäts i puttonyos, antal druvkorgar ädelrötade druvor som använts per fat vin. Ju högre andel ädelrötade druvor, desto mer sötma. Idag klassas vinet enligt samma skala, men standardiserat mätt via antal gram restsocker per liter:

  • 3 Puttonyos – 60 g/liter
  • 4 Puttonyos – 90 g/liter
  • 5 Puttonyos – 120 g/liter
  • 6 Puttonyos – 150 g/liter

Tokajer gjort på enbart ädelrötade druvor håller över 180 g/liter och kallas Aszu Eszencia. Faten som vinen tillverkas i kallas Gönc och rymmer 136 liter. Det är just sådanna fat som har fått förgylla de sista två åren för följande Longrow.

Longrow Tokaji Wood
Longrow Tokaji Wood

Longrow Tokaji Wood

Provad av Martin 2013-01-17

Longrow Toaji är 10-årig en utgåva i Wood-serien från Springbank. De första åtta åren har whiskyn legat på ett återfyllt bourbonfat och sedan ytterligare två år förädlats i nya tokajerfat. Utgåvan har sedan buteljerats i en upplaga om 7440 flaskor, vid 55,6% alkohol. (Flaskan som skymtar i bakgrunden är det senaste i serien, som vi hoppas kan komma till Sverige innan året är slut.)

Doft: Mustiga russin och röda äpplen! Svarta vinbär, björnbär och aningen av lakrits följer. Det här skulle lika gärna kunna varit en ren Springbank, för de torviga utrycken tillåts knappt alls bryta igenom de söta saftiga aromerna som ringlar sig kring öppningen av glaset. Istället blandas de upp och ger upphov till ett uns av salmiak och viol. Tungt av russin, med en blandning av melon och plommon, hur onaturligt det än låter.

Smak: Först en liten saltkick, sedan intensivt ökande sötma innan nötigare influenser minskar accelerationen och tar emot. En varm upplevelse bjuder på en helt avtrubbad torvattack som istället får samsas med vingummi och viol. Brett och strävt med valnöt i registret. Hjortron!

Avslut: Valnöt och gökört. Inga russin längre, men väl aprikos och tranbär! Emellanåt kan man ana en rökpust som vill slippa loss från de tunga sirapsartade influenserna och äntligen, äntligen få en chans att presentera sin version av tillverkningsprocessen. En syrlig, nu betydligt mindre sträv munkänsla lever kvar långt efter sista smutten.

Betyg: Om du smakat en söt Tokajer kommer du känna igen dig doftmässigt. Hur många puttonyos fatet hållit vågar jag absolut inte gissa, men det är definitivt frågan om ett sött trögflytande vin. Det tog till sista sippen ur glaset att övertyga mig om att det faktiskt är ett ritigt guldkorn jag hittat, men oavsett om det blivit full pott eller inte vet jag att utgåvan med tiden kommer utvecklas till en favorit, likt Springbank Claret Wood som vuxit oerhört sedan första analysen. Tokajlagrad Longrow träffar således 5 av 5 möjliga torvmossar, med mycket litet avtryck från den torvrökta malten.

När vi ställde frågan på Facebook om vad vi borde satsa på mer under 2013 fick alternativen oberoende buteljeringar och spännande fatlagringar störst respons. Det är helt i linje med vad vi själva hoppas kunna få ut av året. Sedan kommer vi förstås inte missa chansen att dela med oss av våra upplevelser från rökig whisky som gör misstaget att hamna inom doftavstånd från någon av våra uppmärksamma snokar.

Tycker du att vi lyckats hålla spåret så långt? Det kommer mera…

Relaterade inlägg:

10 svar på ”Longrow slutlagrad på ungerskt dessertvin”

Alltid tråkigt när man läser om en whisky som verkar högst intressant och när man kollar upp den så finns den inte med på bolagets sortiment… =/

Det tycker jag inte att du skall behöva känna! Just denna flaska finns fortfarande till helt överkomligt pris på Internet, hos The Whisky Exchange.

De hanterar dessutom svensk alkoholskatt åt dig, så du behöver inte själv trassla med skatteanmälan i samband med beställning från deras utbud.

Spännande fatlagring som fått lite blandade omdömen. Hade varit kul att prova den själv en gång. 🙂

Vet ni något om flaskan i bakgrunden? Springbank Calvados Wood.
Den finns på Vinmonopolet.

Är bägge buteljeringar från 2005, eller har det kommit nya batcher?

Calvados är nog betydligt nyare än 2005… 😛

Springbanks hemsida lämnar en hel del att önska måste jag säga. Den behöver piffas upp och uppdateras.

Calvados Wood är den senaste utgåvan i serien (från 2012), som du kan vänta dig en recension på inom en snar framtid.

Det känns inte alls orimligt att den även skulle dyka upp på Systembolaget inom kort.

Nej. Mars. Läste februarilistan för fort. *suck*
Beklagar spammingen.

Haha! Nej, vi har tyvärr inget sätt för läsare att ta bort kommentarer. Jag hjälper till istället. Ok om jag behåller de två som har relevant innehåll? 😉

Du behöver inte be om ursäkt heller, vi är bara glada att få kommentarer.

Symposion har tagit in Springbank Calvados Wood i landet, men det betyder inte att Systembolaget lanserar den i februari, tyvärr.

Jag tror det är mycket troligt att den kommer dyka upp inom kort, baserat på att de övriga utgåvorna i samma serie verkar ha uppskattats både av systembolagets inköpare och av oss konsumenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *