Kategorier
Smakat

Numret maskerar en Tormore från 1983

The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) firar 30-årsjubileum 2013. Då är det ändå bara ett år sedan den lokala verksamheten åter togs upp i Sverige. Detta av Bergslagens Destilleri som första godkända destilleri att hantera föreningens oberoende buteljeringar, ett undantag från regeln. Det har nämligen historiskt sett varit mycket viktigt för sällskapet att hålla sig oberoende från destilleriverksamhet, vilket också bidragit till att man kunnat få tag i fat från destillerier som normalt sett inte medverkar till oberoende buteljeringar.

Whisky som buteljeras av SMWS är alltid från ett enskilt fat och buteljerat vid fatstyrka. Whiskyn säljs numrerad per destilleri och fat i ordningen att buteljeras av sällskapet. Detta för att whiskyn ofta skiljer sig från den smak eller doft som förknippas med destilleriet i fråga. Istället står det på etiketten en anpassad slogan för den specifika utgåvan samt en smakbeskrivning med fokus på upplevelsen. Ett årsmedlemskap kan erhållas för 595 kr per år. I ett sådant ingår tillgång till en katalog som förnyas med omkring tio nya buteljeringar per månad och en nyckel för att ta reda på utgåvornas destilleri om man är intresserad.

Etikett på SMWS-buteljering
Etikett på SMWS-buteljering

105.18 A dram for Santa

Provad av Martin 2013-01-10

A dram for Santa är fat nummer arton att från Tormore att buteljeras av SMWS. Just denna Tormore destillerades 1983 och har sedan legat 28 år på ett sherryfat. Alkoholhalten vid fatstyrka är 55,5% och fatet räckte till totalt 337 flaskor.

Doft: Tydlig sherryinfluens slår genast in med plommon och körsbär. Riktigt mörk choklad eller kafferost? Persika och apelsinolja. Sådär som när man som barn eldar gas som kläms fram ur skalet från en mandarin med ljus. Hasselnöt!

Smak: Först eldigt söt av körsbär, sedan nötig och varm. Kaffe med kardemumma och mandel. Aningen skitigt oljig med mysfaktor.

Avslut: Mandelmassa och tallskog. Eken tar sedan nötiga utryck och hamnar någonstans mellan mandel och macademia, vilket också är det som håller i längst.

Betyg: A dram for Santa är mysig och härligt mustig. Dessutom har den en oborstat mörk kvalitet som jag verkligen uppskattar. Om det är något som fattas denna sherrydram är det en ordentligt söt avrudning som matchar de nötiga tonerna i avslutet. Det drar åt bra betyg, med totalt 4 av 5 torvmossar.

I sann Society-anda fördjupar vi oss inte vidare i Tormore, utan låter utgåvan tala för sig själv. Det kommer förhoppningsvis en möjlighet till detta nästa gång vi återbesöker destilleriet istället!

Bergslagens Destilleri satte igång whiskyproduktion 2011, så vi får nog vänta ytterligare ett eller ett par år innan det dyker upp en egen utgåva från destilleriet. Tills dess kan du som är medlem i SMWS istället besöka destilleriets och Sveriges första Societybar, med omkring 65 olika SMWS-buteljeringar från 45 olika skotska destillerier. Är det ändock svenskt du är ute efter på kort sikt finns tre troliga kandidater till att lansera svensk whisky under det kommande året, så spännande tider väntar definitivt.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *