Kategorier
Smakat

Braunstein vänder den rökiga sidan till

Det bubblar eller snarare puttrar i pannorna i vårt grannland Danmark. Redan för ett par år sedan kom den första utgåvan dansk whisky från Bryghuset Braunstein. Alkoholregleringen i Danmark bestämmer att den som vill destillera maltwhisky också först måste ha en ölproduktion. Därmed räknas Braunstein kanske inte till de renodlade destillerierna, men kallar sig själva passande nog för Braunstein Mikro Destilleri & Bryggeri. Det är nog inte alls fel att inleda med kunskap i ölbryggande innan man ger sig på destillat av maltwhisky, något som kanske borde inspirera whiskyindustrin i omvärlden och mer specifikt de svenska projekt som fortfarande ligger i sin linda.

Ett glas Braunstein
Ett glas Braunstein

Braunstein Library Col. 12:2

Provad av Martin 2013-01-22

Braunstein Library Collection 12:2 är den första rökiga whiskyn tappad av Braunstein under 2012. Whiskyn har dessförinnan lagrats på spanska Oloroso-fat för att buteljeras spädd till 46% alkohol.

Doft: Mustigt torvig med en fruktig knorr. Påminner initialt mer än något om Bunnahabhains pannor. Sedan rakare salt och syra. Härligt brusande torv med saltstänkt luftighet. På den fruktigare sidan hittas apelsin och aprikos. Kaktus? Anis och knappt noterad, gräddglass.

Smak: Mjuk och len, väl avrundad av de fruktiga faten. Nypon. Torven bryter till slut igenom och bjuder på en knallpulvermatta lagd av en ivrig kobåjsare. Skinkrök och hickoryspån över grillen hänger kvar som ett moln i luften. Återigen anis.

Avslut: Paranöt, tranbär och sotborste. Varken övertydligt eller mesigt, alla gånger mysigt!

Betyg: Braunstein 12:2 är en ung rökig whisky som vågar vara skitig, men för den delen inte helt saknar elegans. Upplevelsen centreras gärna kring doften som är utgåvans starkaste egenskap. Väl vågat och hälften vunnet landar omdömet på 4 av 5 torvmossar. Betyget viker något för ungdomligheten och pockar på stundande utveckling. Det kommer definitivt vara intressant att följa varumärket under de närmsta åren.

Det finns även en elegantare skuren whisky från Braunstein, tappad tidigare under året, med det logiskt kompletta namnet Braunstein Library Collection 12:1. Den ser vi fram emot att prova vid ett senare tillfälle, även om vi vårt tema troget var tvungna att börja med den rökiga uppföljaren ovan. Både 12:1 och 12:2 lanserades som en del av uppdateringen av beställningssortimentet hos Systembolaget i december.

På temat dansk whisky finns det för övrigt fler aktörer. Detta genom en serie destillat under varumärket Mikkeller Spirits. För produktion av öl hyr mikrobryggeriet Mikkeller in sig på överkapacitet hos olika brygghus runt om, främst i Norden, och så även för destillaten. Whiskyutgåvorna Mikkeller Black bränner de faktiskt i Braunsteins pannor. Själva omnämner de dock hellre produkten öl-brandy då den baserats på Black Imperial Stout (17,5% alkohol) med avsikten att bevara så mycket som möjligt av ursprungets egenskaper. Spännande?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *