Kategorier
Smakat

Världens rökigaste whisky ryker vidare

Octomore – världens på pappret rökigaste whisky fortsätter sin ensamma resa i samma riktning som den alltid har gjort. Har man, utan att ha blivit utmanad, tagit sig till vägs ände kan man väl lika gärna fortsätta gå, lär resonemanget lyda. Den femte upplagan av Bruichladdich-producerade Octomore slår sitt eget rekord i rökighet mätt i ppm fenoler för femte gången i rad. Utgåvorna innan har i kronologisk ordning haft 131, 140, 152 och 167 ppm fenoler. Med ovanligt liten marginal, 2 ppm närmare bestämt, så slår Octomore 5.1 med sina 169 ppm ändå det tidigare rekordet.

Kärt barn har många namn sägs det, och kanske just därför kallas whisky i klanen Octomore för lite olika namn. På flaskan och kartongen hittar vi beteckningen Octomore /5_169, medan Bruichladdich på sin hemsida själva kallar utgåvan för Octomore 5.1/169 ppm. Den extra 1:an visar att det med stor säkerhet kommer en spektakulär fatförädling med versionsnummer 5.2 inom en snar framtid.

Octomore /5_169
Octomore /5_169

Bruichladdich Octomore 5.1

Provad av Daniel 2013-01-23

Förutom rekordhöga fenolhalten 169 ppm så innehåller Octomore 5.1 även potenta 59,5% alkohol. Upplagan är på totalt 18 000 flaskor, varav 750 st nådde Sverige i december 2012 (dock slutsålda).

Doft: Liksom tidigare Octomore-utgåvor är doften inte så överväldigande rökig som man kanske skulle kunna tro. Här hittas inledningsvis en metallisk klang som i brist på bättre referenser får mig att tänka på rått kött. Efterhand dyker det upp lågoddsare i form av mint, sot och sälta. Efter ytterligare några ögonblick tillkännager sig nyslagen halm och tång i doftspektrumet.

Smak: Ackompanjerat av en stigande rökridå spelar päron, chili, lakrits och jod.

Avslut: Här sätts hela kompaniet med sina 159 ppm in i ett gemensamt brandbombsanfall mot din munhåla! Det är svårt att identifiera något annat än det storskaliga svedjebruk som långsamt bränner sig bakåt mot gomsegel och strupe.

Betyg: Varje gång man provar en Octomore kommer man på sig själv med att undra om det ändå inte finns en liten ådra av masochism involverat i njutningen. Rökig som få river den tag i allt i sin väg, men lustigt nog sträcker man sig ändå efter glaset för ytterligare en smutt. Det som fattas är ett djup, en komplexitet, som i andra sorters whisky ofta åstadkoms genom ett samspel mellan kontrasterande yttringar, t ex rök och sherryfatslagring. Octomore 5.1 sticker iväg som en skottspole i den rökiga riktningen, men lämnar en del kvar att önska i andra dimensioner. Även om rally eller formel 1 båda innehåller dynamik i form av hög fart och skarp kurvtagning så finns det förstås en njutbar upplevelse i den top fuel dragracing som Octomore utövar längs en rökig kvartsmil. Extrema uttryck charmar alltid nån! Vi saknar visserligen g-kraften i sidled, men fartkänslan är det inget fel på: 4 av 5 torvmossar.

Du har väl inte missat att vi tidigare provat Octomore 2, Octomore 4.1 och Octomore 4.2?

Relaterade inlägg:

6 svar på ”Världens rökigaste whisky ryker vidare”

Haft den på hyllan i 2 månader men inte hunnit öppna den, blir antagligen på fredag. Är den lik 4.1 antar jag att jag kommer ge den fler torvmossar än er…

Tänkte på det här med 5.1 att det då skulle komma 5.2 oxå.
Inte så säkert.
Det kom 1.1 ingen 1.2, även 3.1 ingen 3.2
O nu har ju oxå Octomore 10yo redan släppts.
Brukar väll inte komma en helt ny o sen komma tebax som i detta fall till 5.2, eller?
/ Peter

Förlagorna hette visserligen inte 1.1 eller 3.1 när de salufördes, vilket skulle kunna vara en hint. Det är något som de hemsidorna lagt på i efterhand. I vilket fall hoppas vi på en förädlad utgåva!

Ok
Självklart ser jag oxå helst att det kommer en 5.2
O en av den ska jag försöka att lägga beslag på i så fall.
Har dom andra 10:e på hyllan.
Tuvärr är Octomore 10yo inte oöppnad.
Letar efter en av den så att det blir komplett 🙂

Octomore 10 YO finns i beställningsortimentet på Vinmonopolet i Norge.
1500 oljedollar kostar den där.

En Octomore 10yo på väg snart.
Inte från vinmonopolet, men tack ändå 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *