Kategorier
Smakat

Springbank 12 Cask Strength

En Springbank är aldrig fel och dagen till ära var jag tvungen att utföra ett brådskande nödingrepp i ett produktionssystem, vad passar då bättre en en cask strength för att hålla sig på allerten?

Springbank är ett traditionsbundet destilleri som (likt Bruichladdich) gör allt från mältning till buteljering av whisky själva. Springbank destillerar sin single malt whisky två och en halv gång. Detta görs genom att råspriten separeras i två parallella led efter destillering i mäskpannan. Det ena ledet destilleras i en spritpanna ytterligare två gånger och det andra ledet som vanligt för många single malt endast en gång till i spritpannan. Tillsist återförs råspriten från båda produktionsleden till en och samma mängd innan den lagras på fat.

Springbank driver även de tidigare nedlagda destillerierna Longrow, som gör rökig whisky, och Hazelburn, som gör en trippeldestillerad whisky.

Springbank 12 YO Cask Strength
Springbank 12 YO Cask Strength

Springbank 12 Cask Strength

Tolv-åringen buteljeras på fatstyrka á 54,6% alkohol, icke kylfiltrerad och utan tillsatta färgämnen.

Doft: En rund härlig russinkaka och rörsocker. Bakom den söta bomben fladdrar resterna av en våt disktrasa utan att störa.

Smak: Eldig till tusen utan att vara spritig. Mycket smak från ekfatet och aningen sötma i periferin innan den försvinner ner. Jag känner apelsinskal och julkryddor skymta förbi.

Avslut: Ek inleder den avtagande smaken. En angenäm beska stannar till en stund innan fatet svalnar av helt, utan elden som driver på. Torkar till slut ut i ett strävt merbägär.

Betyg: En välbalanserad, men svårtolkad kropp ger fyra av fem möjliga torvmossar. Rekommenderas!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *