Kategorier
Smakat

Bruichladdich Fifteen

Det finns många faktorer som gör att jag går igång lite mer på Bruichladdich än andra alternativ. Vi ignorerar innehållet i flaskan en stund för att titta på en av dem. Flaskan är av tjockt glas och känns trygg att hålla i handen. När man öppnat tennplåtsröret med fint instansat emblem i locket följer flaskan försiktigt med ut i en släde. Flaskan ljuder ett perfekt litet plopp när man öppnar och knäpper till tydligt när korken sätts tillbaks. Allt är gediget och känns rejält utformat.

När det gäller whisky, och framförallt single malt, finns det få destillerier som har sådan rikedom av olika tappningar och experiment, i form av efterlagringar. Serien multisäsong-malt med Rocks, Waves och Peat är ett bra exempel på detta, men kika gärna på Laddies egen hemsida för en överblick av deras sortiment. Bruichladdich 15 är en i mängden av Bruichladdichs mood malts som annars finns på 10, 12, 15, 16, 17, 18, 20 och 21 år gamla.

The Fifteen
The Fifteen, second edition

Bruichladdich Fifteen, Second Edition

The Fifteen buteljeras icke kylfiltrerat, utan färgämnen med en alkoholstyrka på 46% och fenolhalt på 3 ppm.

Doft: Bränt socker och citronskal över en sommaräng. Efter en stund är det fullt av kolasnören i min luktbild.

Smak: Nötig peppar insvept i den tunnaste rökslinga flyter över tungan. Går sedan över i en något metallisk fatkaraktär som jag förknippar med Laddie.

Avslut: Ek och fatkaraktär fortfarande pepprigt, lite eldigt. Går sakta tillbaks mot mina inbillade kolasnören.

Betyg: Det här är en klarsynt grubblare som är riktigt bra oavsett humör. Eftersom jag pendlar mellan fyra och sex får det bli 5 torvmossar.

Relaterade inlägg:

11 svar på ”Bruichladdich Fifteen”

Fick precis svar från Mary på Bruichladdich som hjälpt oss med den uppmätta fenolhalten på 3 ppm.

För en samlare av Islay whisky, kunde man önska ett bättre sortiment av bruichladdich på systembolaget. September 2009 fanns en 16 åring i det tillfälliga sortimentet. Peat, Waves och rock är lite för enkla för min smak och väldigt unga.
Peter

Som du kan se på mina betyg för Peat, Waves och Rock så gillar jag dem faktiskt. Jag tycker inte det gör något att de är lite yngre. Bruichladdich Peat är kanske den som känns minst rättvist sammansatt av dem. De andra är riktigt trevliga fruktsyrliga (alkoholosande) färgklickar. Det är kul att det finns så mycket meningsskiljaktigheter i den här hobbyn!

När jag köpte Bruichladdich Fifteen kommer jag ihåg att det fanns betydligt mer att välja på i beställningssortimentet på Systembolaget. Det är synd att det inte uppdaterats sedan dess (förutom med de här lite större utgåvorna). Jag skulle gärna smaka på deras tioåring i andra upplagan, eller någon av deras mood malts (17-årig romfatlagring tror jag mycket på). Legacy Series vore något att ha provat också. The Fifteen kan jag annars rekommendera som en av mina tidiga favoriter, även om jag styrt om något tillbaks mot rökighet och in bland sherryfaten.

Jag gillar också Bruichladdich och deras nytänkande! Mer besviken på systembolagets utbud av bruichladdich breda sortiment. Tycker själv om Waves och Rock och nästa inköp blir Peat. Men man vill så mycket mer med sin samling! Förlåt Bruichladdich för min besvikelse på systembolaget :), skall inte gå ut över er!

Skriver en fortsättning på min Bruichladdich jakt.
Igår var jag i Helsingör med min familj, med en iver att hitta en bruichladdich till samlingen. Efter fyra butiker och med prislappar dyrare än de som finns på systemet hittade jag den. Tolvåring second edition som var nedsatt till 269 Dkr och i svenska pengar fyndades den till 358 Skr. Var en mild whisky med vaniljtoner, aning rökighet och fruktighet.

Tolvåringen är en av de flaskor jag är lite sugen på att prova i Laddies utbud. Men det finns så många flaskor man måste prova..

Jag anar att du uppskattade fyndet?

Visst uppskattar jag mitt fynd i en DRAMatisk glädje! Inte ofta man fyndar denna dyra dryck. Fick med en litet häfte med deras olika utgåvor och i den stod där att man kan investera i ett fat. Sökte upp det på internet och fick fram att ett fat på 50 ppm med lagring på 10-15 år kostar 1950 pund.
Får nog börja spara……

Den här utgåvan verkar vara helt slut på de större leverantörerna. Jag tror att jag gav omkring 500-600 kr för den när den fanns i beställningssortimentet. Det är en av de bästa malterna från Bruichladdich som jag provat hittills. Jag skulle nog ge upp till 900 kr om jag letade efter en flaska. Lyckligtvis har jag en hel del kvar.

En allmän fråga till kännarna: köpte nyligen en B. ”sjuttonde hålet”, som syftade på St. Andrews golfbana. Den snygga plåtburken visade detsamma med den kända gamla byggnaden i bakgrunden. Whiskyn var mkt bra och uppskattades även av icke golfspelare (som undertecknad). Nu till frågan: var hitta information om denna ädla dryck (har tyvärr ej kvar varken tombuteljen eller burken)?
Björn

Bruichladdich är ett av de skotska destillerierna som ger ut flest antal olika utgåvor spännande whisky. När de gjorde om sin hemsida valde de att bara visa upp (en del av) de nuvarande utbudet. För den som letar efter gamla exemplar finns den gamla hemsidan kvar parallellt med den nya som referens. Även om inte allt listas där, så går det med lite tur att hitta beskrivningar av många äldre utgåvor. Whiskyn du beskriver hör antagligen till serien ”Links”, som det finns ett flertal utgåvor i. Länkar till båda hemsidorna hittar du längst ner på vår informationssida om Bruichladdich. Den äldre hemsidan är döpt efter havsviken där Bruichladdich ligger – Lochindaal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *