Kategorier
Smakat

Bruichladdich Rocks, Waves och Peat

Bruichladdich är ett av de mindre traditionella destillerierna på Islay och en av mina absoluta favoriter. Förutom att Bruichladdich standardbuteljeringar håller en relativt låg rökighet (trots att man släppt ett par av whiskyvärldens största rökmonster under andra varumärken) så experimenterar man också mycket med olika typer av efterlagring och blandningar av olika årgångar. Här följer tre sådana buteljeringar whisky, ordnade efter tilltagande rökighet. Samtliga finns listade i beställningssortimentet på Systembolaget.

Bruichladdich Rocks
Bruichladdich Rocks

Bruichladdich Rocks

Rocks har efterlagrats på franska vinfat och är buteljerad med en alkoholstyrka på 46%, icke kylfiltrerad och är mycket svagt rökt utan angiven fenolhalt med en fenolhalt på 3 ppm.

Doft: Det luktar Speyside! Aningen vanilj hinner jag uppfatta innan alkoholen dövar av luktsinnet och jag måste börja om.

Kropp: En kort stund eldig, tydligt ung med en aning jod. Sedan mjukare ut i spåret av hallon, rabarber och farinsocker med en vanilinhint.

Avslut: Sötheten skalas av i flera lager utan att jag hinner uppfatta om det är ett nytt bär jag har i munnen eller om farinsockret har tagit över helt.

Betyg: Otroligt välbalanserad, det kan bara bli fullt betyg (fem torvmossar).

Bruichladdich Waves
Bruichladdich Waves

Bruichladdich Waves

Waves är buteljerad på 46% alkohol och icke kylfiltrerad efter lagring på bourbon- och madeirafat. Whiskyn är lätt rökt och har en fenolhalt omkring 15 ppm.

Doft: Russin och plommon, tydlig sötma. Kanske aningen medicinskåp.

Kropp: Pepprig och direkt, efter ett tag rent len och ändå lite kittlande sprallig. Den ger ett oerhört brett spektrum utan att vara spretig och jag kan inte bestämma mig för om jag känner sirapsötma eller chilipeppar innan smaken rullar ut i en jämn söt ton.

Avslut: Äpple och hallon, fortfarande sött, men med en eldig knorr som dröjer sig kvar.

Betyg: Det är ingen tvekan, detta är värt fem torvmossar!

Bruichladdich Peat
Bruichladdich Peat

Bruichladdich Peat

Peat är som man förstår av namnet det rökigaste i serien, buteljerad på 46% alkoholstyrka icke kylfiltrerad. Whiskyn anges innehålla en fenolhalt på omkring 35 ppm. Peat är speciellt framtagen att ha en torrt lövig röksmak som kompletterar traditionella medicinala jodsmakande Islay-whiskies.

Doft: Försiktig efterhållen vårbrasa och modellim.

Kropp: Nu kommer röken till sin fulla rätt, blandat med den typiska smaken för Laddie som jag skulle kväljas av om den dök upp någon annanstans, underbart!

Avslut: Torr rök följer smakupplevelsen. En kort sötma skymtar förbi ett ögonblick sen ligger bara resterna av en litten rökpuff och balanserar på kanten till brådjupet.

Betyg: Fyra torvmossar av fem möjliga. Bruichladdich passar fortfarande bäst i de lägre rök-regionerna.

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Bruichladdich Rocks, Waves och Peat”

Detta inlägg har liksom det om Bruichladdich Fifteen uppdaterats med kompletta fenolhalter enligt ny information från destilleriet.

Införskaffade också en ”Wave” och fick precis sms ifrån bolaget att den väntade på mig i deras lokal! enligt erat test så får jag förhoppningsvis ett mycket trevligt möte med denna ikväll!

Jag tycker hela serien är bra, men det finns så mycket roligt från Bruichladdich att det är svårt att rekommendera något (utan att missa något annat).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *