Kategorier
Smakat

Big Peat – som oss fast större

Big Peat är en blended som består enbart av single malt whiskies. Närmare bestämt en Islay Blended Malt Scotch Whisky komponerad av Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Tidigare kallades sådana här blends för vatted malts, något som numer inte brukar användas som beteckning eftersom även blandning som sker internt på destillerier kallas för vatting.

Doften ur den nyöppnade flaskan slår det mesta vi öppnat hittills vad det gäller rökighet, det passar ganska bra till vår (större) namne! Faktum är att doften har ungefär samma effekt på oss som Islay-vinden har på ”Big Peats” överkamning.

Big Peat
Big Peat

Big Peat

Provad av Daniel och Martin 2010-10-21

Big Peat är blandad och spädd till en alkoholstyrka på 46%, buteljerad icke kylfiltrerad.

Doft: Sot, ung whisky och läder över mintpastiller. De unga rökjättarna håller en ridå över den friskare fisherman-whiskyn Bowmore bidrar med. Tång och kustnära havsanspelningar svallar tydligt i doftbilden.

Smak: Jämfört med tidigare rökiga upplevelser är den här rökiga whiskyn svår att greppa, bred och rund i sina smaktoner. Inte helt oväntat mjukare än alla sina beståndsdelar. Vi gissar mot bättre vetande att det är störst andel Ardbeg och Bowmore i whiskyn då den har tydliga torrökta torviga referenser från Ardbeg och lakritssöta syrliga referenser från Bowmore. Caol Ilan försvinner tyvärr (smakmässigt) i mängden i den här whiskyn.

Avslut: Avslutar med stor del av de typiska lakritspastillerna från Bowmore. I den här tappningen blir det nästan tjärpastill, något grövre och mustigare (kanske från de gissningsvis få dropparna Port Ellen). Smaken hänger precis som i en Ardbeg eller en äldre Bowmore kvar länge med en trevlig sötma och krusig syrlighet.

Betyg: Big Peat är svåranalyserad, speciellt i doftregistret. Vi upplever att den är lättast att ta till sig smakmässigt, och det ligger en typisk ton av Port Ellen-mälteriet över hela upplevelsen. Det finns dock ett par element i doftbilden som vore kul att kunna beskriva med bättre referenser än läder eller tång. Big Peat är verkligen något nytt som förtjänar en chans även hos den mest kräsne singlemalt-fanatikern. Vi kan enas om betyget 5 av 5 torvmossar utan något större gräl. Istället tar vi och fyller på glasen igen och konstaterar att Jim Murray gav den här whiskyn hela 96 av 100 möjliga malt marks i Whisky Bible 2011.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi den här whiskyn helhjärtat, speciellt då den hjälper dig att komma ihåg hur du hittar till vår blogg!

Relaterade inlägg:

7 svar på ”Big Peat – som oss fast större”

Den har tyvärr tagit slut på hyllorna för länge sedan, men går beställa på Systembolagets e-beställning under varunummer 86363.

I beställningssortimentet kostar en flaska 657 kr, och är trots det något högre priset fortfarande en av de mest intressanta flaskorna som lanserades under 2010.

Fick ett smakprov från en god vän men jag var inte imponerad. Väldigt torrt avslut och cigarettaska cirkulerade i mina tankar. Nej, den håller jag mig undan ifrån, smaken är som baken! 🙂
Tack för en bra sida grabbar, keep up the good work!

Kul att hitta en första person som inte lovordar den här pärlan. Det är ju det som är så fantastiskt med whisky. Variationen är oerhörd, och alla har egna preferenser.

Så är det! Tror nog hypen innan hade ställt upp förväntningarna, speciellt när en vän som jag brukar dra väldigt jämt med när det gäller whisky rekommenderade denna. Sen tycker jag det nya priset som är satt (657 kr) är väldigt dyrt, om jag inte minns fel så var väl introduktionspriset 459 kr. Det är inte helt omöjligt att jag plockar upp en flaska nästa gång jag är i England då den går att hitta för runt 30 pund. Då kan jag verkligen utvärdera den, för jag fick bara en 3cl testflaska att smutta på och det brukar vara för lite för att lägga ett utlåtande. Men det kanske är det första intrycket som är det riktiga sanna……time will tell.

Jag tycker nog att du ska ge den ett försök till! För mig är det en av de intressantaste utgåvorna från 2010. Det finns självklart flaskor som är bättre, men Big Peat var den som gav mest djup för analys, vilket jag tycker är kul. För mig är Big Peat dessutom en anledning att hålla lite bättre koll på Douglas Laing, det ska bli intressant att se om de kan toppa upplevelserna med något nytt under 2011.

Systembolaget brukar tyvärr höja priset när flaskor går från det tillfälliga sortimentet i hyllorna till beställningssortimentet. Det är antagligen en god idé att privatimportera istället.

En klar favorit bland mina flaskor och jag ser fram emot ”The Christmas Edition” som släpps snart…något starkare än originalet..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *