Köp rökig whisky på nätet, fler tips angående alkoholskatt

Som jag skrev för ett par dagar sedan har jag beställt en flaska Ardbeg Rollercoaster. Den säljs exklusivt till medlemmar av Ardbeg Committee, och finns bara att köpa på Ardbegs onlineshop (om man inte åker till Islay och besöker destilleriet för att hämta en flaska personligen).

Jag tycker inte att informationen på blanketten för anmälan av alkoholinförsel är heltäckande, så efter ett samtal med kontoret för punktskatt (i Ludvika) följer här ett par tips.

  1. Var noggrann med att ange samma adress som du angivit som leveransadress till onlineshopen. Det är adress som är den viktigaste matchande nyckeln för tullen när de undersöker om privat importerad sprit har ställts säkerhet för skatt.
  2. Ange ärende och personnummer i stil med ”Alkoholskatt ÅÅMMMDD-XXXX” som meddelande i förskottsinbetalningen via plusgiro. Ditt personnummer kopplar pengarna till dig, och om något skulle gå fel kan du få dem tillbaks.
  3. Ange lastningsplats så gott du kan. I mitt fall Ardbegs address angiven i köpeavtalet; Ardbeg Distillery, Port Ellen, Isle of Islay, Argyll, PA42 7EA, United Kingdom. Enligt skatteverket borde leveransadressen vara tillräcklig, men lastningsadress underlättar när tullen ska utreda skatteanmälan.
  4. Om du fått ett ordernummer från din leverantör kommer de eventuellt skriva ut det på paketet. Numret kan du ange som referensnummer i blanketten.
Anmälan av alkoholinförsel, klippt från blanketten
Anmälan av alkoholinförsel, klippt från blanketten

Om du har frågor till skatteverket är det fel telefonnummer 0771-778778 som står angivet på blanketten. Ring istället 010-5787199 som är ett direktnummer till skatteverkets kontor för punktskatt i Ludvika.

Relaterade inlägg:

8 svar på ”Köp rökig whisky på nätet, fler tips angående alkoholskatt”

Extremt bra tips nu när världen krymper och man beställer mer och mer saker från nätet och andra länder.

Ska tipsa min far som älskar whisky om det här inlägget så han kanske han känner att han kan börja importera lite mer exklusiv whisky.

Allt annat än den mest exklusiva whiskyn kan systembolaget importera åt dig, så slipper du lägga ner någon möda på det själv. De skäl som finns att göra som författarna gjort är om flaskorna inte är tillgängliga för systembolaget själva, alltså om du behöver ropa in dem på auktion eller om de säljs i en begränsad skara.

Gå bara till systemet med information om destilleri, buteljering och antal flaskor du vill ha så letar de reda på vilken som importerar det destilleriets flaskor. Har inte importören flaskan du söker på lager går man vidare uppåt i kedjan. Efter några dagar har du en offert på vad din flaska kostar att ta hem. Samma sak kan du göra med andra drycker men ofta behöver du köpa en hel kartong och i sällsynta fall en pall, men för whisky räcker det med en flaska. Tack och lov.

Monopolet försöker faktiskt göra rätt för sig. Och jag tycker att de gör ett bra jobb.

Det kommer ett uppföljande inlägg om hur man sedan deklarerar skatten (för det är tydligen inte gjort i och med anmälan om införsel/alkoholskatt).

Ardbeg Rollercoaster går tyvärr inte importera via Systembolaget. Den är en begränsad utgåva till medlemmar i Ardbeg Committee. Sedan är det dessutom så att det inte går privatimportera vad som hellst i små volymer. Jag försökte tillexempel privatimportera Ardbeg Blasda innan den hamnade i beställningssortimentet igen. Då fick jag förklaringen att det gick mycket bra om jag ville beställa en låda med 16 flaskor, men inte annars.

Därmed tror jag tyvärr att man ibland måste dras med regelverket för privatimport. Det verkar bestå av fyra steg. Beställning från leverantör, anmälan om skatt till avdelningen för punktskatt i Ludvika, säkerställande av skatt via exempelvis betalning till PlusGiro samt slutgiltig skattedeklaration efter leverans.

Jag håller med om att Systembolaget fyller sin funktion, men det gäller i princip bara beställningssortimentet. Jag uppskattar verkligen att de skickar flaskor gratis mellan olika butiker till exempel, och sortimentet är oslagbart om man inte jämför med whiskyspecialister utomlands.

Noterat!

Då har jag haft tur vid mina förfrågningar m.a.o.

På en punkt kommer de nog aldrig slå specialisterna på fingrarna: Provsmakning! Den dagen Systemet börjar med det så… ja… då du.

Vi har faktiskt ett Systembolag inom räckhåll i Uppsala (Svava) som anordnar whiskyprovningar! Eftersom jag har missat alla hittills och dessutom ärligt talat inte vet var nivån ligger på provningar runt om i landet har jag ingen bra uppfattning om deras kvalitet. 😉

Är rätt sugen på att ta mig till provning på RocksOff någon gång också, den lokala föreningen i Uppsala. Där vet jag att Alex blev besviken sist då Ardbeg Ten inte fick högst omdöme (som den brukar få när den är med). Hans gissning var att det var många äldre på provningen. I efterhand, efter att ha smakat vinnaren tycker jag att det kanske var välförtjänt i just detta fall (Glenmorangie PX Sonnalta).

Håller med om systembolagets funktion på Beställningssortimentet är utmärkt. Dessutom så kan man nu själv göra en beställning på internet och sedan få varan levererat till den butik du önskar.
Tycker att det tillfälliga sortimentet begränsar tillgängligheten. Går att beställa endast en flaska från butiken eller bege sig till affären som har produkten för att köpa fler.
Skulle varit trevligt om man lanserade produkten både i beställningssortimentet och i det tillfälliga.
Ett annat problem är att få reda på när systembolaget har nysläpp av whisky, kommande nyheter och antal flaskor de beställer in. Är man en samlare av en viss kategori, vill man få tag på dessa rariteter.
Detta inlägg frångår lite från att beställa sprit inom Eu, men ack så viktigt att ta upp till diskussion.
Peter

Ja, Systembolagets E-beställning är klockren. Det enda tråkiga är att många av mina aspiranter på att bli nästa flaska är ”tillfälligt slut”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *