Köp whisky utomlands, inom EU

Jag är precis hemkommen från en veckas semester i norra Polen. Eftersom jag gärna sprider mitt whiskyintresse till vänner och bekanta så tyckte jag att det var dags att lära min morbror (som är sjökapten) att dricka rökig whisky. Vid sightseeing i Tricity (Gdynia-Sopot-Gdánsk) höll jag därför extra utkik efter vin- och whiskybutiker. Det visade sig ganska snart att butikskedjan Festus verkar ha störst utbud av skotsk single malt. Där fanns bland annat Laphroiag 10 och 18, tre flaskor Glenfarclas (10, 15 och 25) samt ett par riktigt dyra flaskor Old Pulteney. En Laphroiag 10 fick stoltsera som inkörsport till rökig whisky för min morbror sjökaptenen. Efter en kort introduktion om whisky och whiskytillverkning verkar han uppskatta single malt tillräckligt nog att sprida intresset vidare bland vänner. Speciellt intresserad blev han av hur whiskyn ändrar karaktär vid stegvis försiktig tillsats av vatten (med hjälp av ett sugrör som pipett).

Eftersom jag hoppats att det skulle gå att göra whiskyfynd även i ett relativt litet whiskyland som Polen gav jag förstås inte upp jakten vid en flaska Laphroaig. Vid besök i en galleria (och ytterligare en Festus-butik) frågade jag på knackig polska blandat med engelska om det fanns någon butik specialiserad på whisky i närheten och fick ett kanontips; centralt i Sopot skulle det finnas en whiskyshop! Sista dagen i Tricity-området passade jag med fästmön på att göra ett besök på adressen, med höga förväntningar på intressant sortiment. Väl framme visade det sig att butiken bara hade viner; inte en enda flaska single malt eller eller annan whisky. Något besviken frågade jag alltså butiksbiträdet om han kände till någon annan butik som stämde in på beskrivningen och jag fick en ny adress till en butik som han visste skulle ha whisky. Med pressat tidsschema gick vi alltså vidare och kom fram till – ännu en Festus! Vi gick och åt glass istället. Eter lite snabbt mobilsurfande bestämde jag mig för att gå tillbaks och köpa en flaska Glenfarclas 10, eftersom den inte finns att beställa via Systembolaget. Priset 199 PLN blir ungefär 462 SEK; varken dyrt eller billigt för en flaska single malt. Istället blev flaskan oerhört dyr i tålamod och uthärdighet för min fästmö och därför är mitt råd: köp spriten på flygplatsen istället!

Om du är intresserad av att köpa whisky på flygplatsen gäller sedan år 2004 nya regler för införsel av alkohol. I EU-länder finns det inte längre taxfree och man får istället betala punktskatt för alkohol enligt ursprungsprincipen (i det land alkoholen inhandlas). Det finns heller ingen övre gräns för hur mycket alkohol man får föra in i landet, men som riktlinje för personligt bruk finns en gräns på 10 liter per person, långt över vad du kan tänkas få ta med dig som handbagage på flygplanet hem. För länder utanför EU gäller fortfarande 1 liter som gräns, som skall skattas i Sverige, men utöver detta kan man även föra med sig 1 liter taxfree. Detta är antagligen anledningen till att whisky såld som taxfree oftare är buteljerade på 1 liter och skattad whisky oftare är buteljerad på 70 cl. Själv är jag mer intresserad av spännande whisky än whisky i mängder. Därför föredrar jag skattad whisky som enligt min minimalt empiriska undersökning är mer intressant, kanske för att destillerierna provar nytt sortiment och spännande fatförädlingar på flygresenärer innan det går ut till allmänheten.

För att undvika besvikelse bör du kontrollera att din hemreseflygplats (inom EU) säljer lokalt skattad whisky, annars får du inte köpa hem till Sverige. För mig slutade resan med en lokalt inhandlad flaska Glenfarclas 10 och en flaska Balvenie Golden Cask 14 (efterlagrad på Karibiska romfat) köpt skattad i taxfree-shopen i Warszawa. Smakutlåtande följer när vi samlat styrkan efter semestern!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *