Kategorier
Smakat

Glenfarclas 10, en ung sherryfatlagring

Jag fick med mig en Glenfarclas 10 från semestern utomlands. Milosz är över på besök och det kan vara läge att prova mina nya Glenfarclas-tumblers, alltså korken upp!

Glenfarclas 10
Glenfarclas 10

Glenfarclas 10

Provad av Martin 2010-08-06

Glenfarclas 10 är buteljerad på 40% alkoholstyrka. Om du är intresserad är det privatimport som gäller.

Doft: Körsbärssaft och Humbrol, något av de klassiskt unga alkoholångorna som finns i mindre rökig whisky. Marsipan!

Smak: Inleder med sötma skeppad i lakritsbåt. Breder ut sig med ett uns rök och ekfat över tungan.

Avslut: Rullar syrligt av tungan och breder sedan ut sig med en bred sötma.

Betyg: En riktigt trevlig sherry cask finish, men rak och kort. Den når därför inte riktigt upp till samma betyg som storasyskonen. Whiskyn får 4 av 5 torvmossar, men jag rekommenderar storebror Glenfarclas 12 för den som vill prova en annan relativt ung whisky från Glenfarclas. Det skulle ändå vara intressant att sätta den här whiskyn i ett glas bredvid de äldre för att utforska skillnaderna.

Flaskan har samma trevliga utformning som som de äldre syskonen från destilleriet och (enligt ett nyhetsbrev) nu också 105 Cask Strength. Jag blir nog tvungen att beställa en flaska när den gamla designen försvunnit ur sortimentet. Det här är en av mina favoritbuteljer, med ett härligt plopp då korken lyfts och klick när den återförs. Estetiken gör trots allt sitt till helhetsintrycket!

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Glenfarclas 10, en ung sherryfatlagring”

Har inte provat denna men flera av de äldre. 15 yo är riktigt prisvärd på import och 21 och 30 är också bra.

Är lite sugen på att prova några av family caskarna som finns ute.

Glenfarclas 15 ligger faktiskt i standardsortimentet, och de andra två (21 yo och 30 yo) går utmärkt att ta in från Systembolagets beställningssortiment. Glenfarclas 15 är nog min personliga favorit från Glenfarclas. Läs gärna mer under kategorin ”Smakat”! Både Glenfarclas 12 och Glenfarclas 15 finns där, och mer väntas…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *