Kategorier
Smakat

Börja utforska sherryfatet med Glenfarclas 12

Jag bestämde mig för att prova vad destilleriet hade att erbjuda och började med tolvåringen (senare efter att ha provat Glenfarclas 15 har jag svårt att välja mellan de två).

Jag fick upp ögonen för Glenfarclas genom boken 101 Whisky av Örjan Westerlund. Detta berodde inte på att han beskrev den så mycket bättre än någon annan whisky. Dessutom har han ju bara tagit med en enda Glenfarclas i boken, men fått plats med fem Springbank, sex Ardbeg och hela nio ur Glenmorangies sortiment bland de 101 speciellt utvalda. Nej, det var det faktum att den förekom som bisittare i så många fotografier som gjorde mig lite extra nyfiken. Örjan har nämligen fotograferat en helt del flaskor själv till boken. Bland dessa foton frekventerar en flaska Glenfarclas 15 i bakgrunden. Jag bestämde mig för att prova vad destilleriet hade att erbjuda och började med tolvåringen (senare efter att ha provat Glenfarclas 15 har jag svårt att välja mellan de två).

Glenfarclas 12
Glenfarclas 12

Glenfarclas 12

Provad av Martin 2010-06-27

Glenfarclas 12 är buteljerad med en alkoholstyrka på 43% och finns att köpa i systembolagets standardsortiment.

Doft: Så fet av torkade plommon och russin att jag inte hittar tillbaks till vaniljen. En riktig sherrybomb!

Smak: Friskt med en tydlig ton av bittermandel. Fatet har sagt sitt. Det går att ana sötma direkt, men sen försvinner den undan en stund.

Avslut: Ett lager sötma, tydligt av sherry, lägger sig i gommen. Något nötigt till en början, sedan en torr sötma som inte verkar ta slut.

Betyg: Det här var whiskyn som fick mig att fastna för Glenfarclas och den håller fortfarande måttet. Det är frågan om självklara 5 av 5 möjliga torvmossar.

Om du vill prova hur fatlagring påverkar whisky är Glenfarclas kanske whiskyn för dig? Glenfarclas standardutgåvor finns buteljerade som 10, 12, 15, 17, 21, 25, 30 och 40-årig whisky.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *