Kategorier
Böcker

Whisky – från Bladnoch till Highland Park

Kategori: Inspiration
Format: Inbunden
Författare: Michael Jackson

Whisky – från Bladnoch till Highland Park blev min första whiskybok, inköpt mer på grund av bokrea än whiskyintresse (som sedan skulle bli mycket större). Michael Jackson bjuder i boken på sina livserfarenheter och speciellt i form av whisky och naturupplevelser i Skottland. Michael verkar ha haft god kontakt med många högt uppsatta i whiskyindustrin (som man nog ändå måste kalla den). När han inte ingående beskriver dramatiska naturinslag längs öarna och kusten berättar han om promenader med chefsdestillatörer och andra intressanta whiskypersoner.

Boken är indelad i regioner precis som whiskyn. Michael tar oss i boken på en resa med uppehåll på intressanta platser där han rekommenderar lokala single malts att uppleva dem med. Han beskriver även destilleriernas bakgrund historiskt eller kanske snarare som han känner dem. Om Islay och Ardbeg skriver Michael följande:

Ardbeg använder fortfarande det jordigaste vattnet, som kommer från en av två närbelägna sjöar. De ligger på en bergssluttning och är mycket utsatta för väder och vind. En gång räddade jag ett får som ramlat ned i en av dessa sjöar och jag inbillar mig fortfarande att whiskyn smakar lite av ull – människans smaksinne är ytterst lättpåverkat.

Det är sådana här anekdoter som gör boken bäst. Man blir verkligen sugen på att resa till Skottland och prova en dram där den hör hemma. Michael är som de flesta andra whiskyfantaster också extra intresserad av det manuella i whiskytillverkning, hantverket. Om det avlägsna Dalwhinnie skriver han:

Klockan 09.30 varje morgon sliter sig destillatören från värmen vid sina kokande skyddslingar och ger sig ut i den kyla som gör att hans slingriga kylsystem fungerar så bra. I det kondenseras den vätska som med tiden förvandlas till whisky. Men det är inte därför han ger sig ut på sin förmiddagsrunda. Destilleriet fungerar även som väderstation.

Detta är ett utmärkt exempel på hur ett hantverk kombineras med ett annat för att upprätthålla lönsamhet, detta utan avkall på kvalitet. Boken bidrog till stor del att öka mitt intresse för Skottland och whisky. En av de första flaskor jag beställde, inspirerad av just den här boken, var en flaska Bladnoch.

Sedan Michael gick bort i hjärtattack 2007 firas internationella whiskydagen på hans födelsedag, den 27:e mars. Detta för att ära en av de författare som haft störst betydelse för whisky och speciellt single malt. Jag kan verkligen rekommendera Whisky – från Bladnoch till Highland Park, som inte är den sista boken av författaren i min framtida boksamling. Länge leve minnet av Michael Jackson!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *