Kategorier
Smakat

Arran är öwhiskyn utan rökighet

För en whisky på 10 år tycker jag Arran beter sig alldeles för ungdomligt. Det skulle dock vara spännande att prova en något äldre tappning från destilleriet i framtiden, gärna med sherry finish för att balansera upp en längre fatlagring.

Så här till midsommar tycker jag att man skall hålla sig borta från whiskyhyllan (hädelse!) till fördel för Bäska Droppar. Men igår kväll hann jag med att prova en ny ö-whisky, och måste självklart skriva lite om min upplevelse. Arran är ett relativt ungt destilleri, som startades upp 1995. De beskriver sig själva som eftersträvare av det naturliga i tillverkningen av sin whisky. Här finns ingen rökt malt, bara mineral, vind, vatten och saltstänk.

Arran Single Malt
Arran Single Malt

Arran 10

Arran 10 späds till en alkoholstyrka på 46%, icke kylfiltrerad med en helt orökt malt.

Doft: Något spritig. Se upp för att doppa nosen för djupt i glaset! Här finns ananas, äpple och aprikos, tydligt inramat av Karlsons klister.

Smak: Till en början ungdomligt eldig och pepprig, sedan ordentligt syrlig som nyplockad harsyra. Glider ändå mjukt och lent över tungan.

Avslut: En angenäm beska av pomerans lägger sig och vilar långt bak i munnen.

Betyg: Ett spretigt intryck där många delar var för sig fungerar ganska bra imponerar inte särskilt på mig. Det blir bara två torvmossar på vår skala av fem.

För en whisky på 10 år tycker jag Arran beter sig alldeles för ungdomligt. Det skulle dock vara spännande att prova en något äldre tappning från destilleriet i framtiden, gärna med sherry finish för att balansera upp en längre fatlagring.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *