Kategorier
Smakat

Sanningens ögonblick för Glenfarclas 105

Jag var en av de lyckliga som hann få tag i en av de 234 flaskorna Glenfarclas 105 selected for In Flames innan den tog slut i Systembolagets beställningssortiment. För den som fortfarande är intresserad av en Glenfarclas selected for In Flames finns den exklusivare buteljeringen av whisky från familjefat nr 2578, Glenfarclas 1973 In Flames fortfarande att beställa för den nätta kostnaden 3750 kr.

Vi åker till Stockholm Öl- och Whiskyfestival på lördag och var nästan tvungna att hinna prova Glenfarclas 105 In Flames innan. Enligt våra föraningar kommer Anders Fridén troligtvis medverka på åtminståne första dagen av whiskymässan. Det vore kul att få höra hans egen version av hur det gick till vid urvalet av whiskyn.

Glenfarclas In Flames Cask Strength 105
Glenfarclas In Flames Cask Strength 105

Glenfarclas 105 Cask Strength

Provad av Daniel och Martin 2010-09-30

Glenfarclas 105 In Flames är en whisky tappad på fatstyrka. För att uppnå alkoholstyrkan 60% (eller 105° Proof) blandas whisky från olika fat. Precis som övrigt sortimentt från Glenfarclas har Glenfarlcas 105 stor del whisky lagrad på sherryfat.

Doft: Tydlig ton av tjock sirap. Daniel hittar mango i kompotten, jag har svårt att leta mig genom den sockertjocka sötman av all torkad frukt. Det finns både torkade plommon och druvor i registret. Här frodas sherrytonerna!

Smak: Tydlig syra säkert påeldad av alkoholhalten balanseras knappt ut av sötman, utan låter sig ta ordentlig plats. Vrider om något på den förväntade smakbilden. Uppfriskande och nytt.

Avslut: Så fort den intensiva smakattacken börjar avta öppnar sig sherrysötman igen. Som efter en häftig våg drar smakbilden ett djupt andetag innan den följer upp med en sakta avklingande nektarlik sötma.

Betyg: Det häftiga ordet häftig sammanfattar den här upplevelsen ganska väl. Jag har lite svårt att välja mellan att tycka att det var smickrande för In Flames att få en plats på etiketten till den här whiskyn eller om det var smickrande för Glenfarclas att få låna In Flames namn. Titta i spegeln och se sanningen själv! Glenfarclas 105 är bland de bästa från destilleriet i min mening och för mig är det ingen tvekan om toppbetyg. Daniel kan sträcka sig så långt som till 4,5 som vi rundar till 5 av 5 torvmossar.

Den här whiskyn tål ganska mycket vatten. Om du blandar i ett par teskedar kommer alkoholångor fram bakom sherrybomben, men även fattonerna träder in och binder upp din uppmärksamhet. Även om alkoholångorna förtar doftupplevelsen något tycker vi båda att whiskyn tjänar på fatkaraktären. Plus minus noll.

Relaterade inlägg:

10 svar på ”Sanningens ögonblick för Glenfarclas 105”

Jack Daniel’s Single Barrel Selected By Mustasch Bs 86625 599kronor
Mustasch Vs In Flames
Mustasch är det enda bandet som Jack Daniel’s valt att samarbeta med i Sverige och därmed även det enda band som kommer att kunna lansera en liknande produkt. Därför är Mustasch det första och enda band som kommer att lansera ett sådant fat i Sverige. Jack Daniel’s har för avsikt att fortsätta detta exklusiva och enda samarbete med Mustasch även framöver.

Vi får förfina beskrivningen om selected for inflames något. … Enda skotska whisky i samarbete med hårdrocksband.

Undrar om Jack Daniels selected for Mustasch är värd att prova. Jag har aldrig provad single barrel på en sour mash.

Du behöver inte förfina något i din text, för det var jag som sökte mig över till Amerikat 😀
Hittade denna Whisky igår och tyckte att det var skoj med ett annat band som gjort samma sak som In Flames.
Hur har ni haft det på mässan?
peter

Vi har provat en massa spännande whiskysorter. Bland annat Glenfarclas 1973 In Flames och Glenfarclas 40!

Det kommer ett par inlägg om vårt äventyr på whiskymässan senare i veckan.

How much is the In Flames bottle?

(Vad kostar In Flames-flaskan?)

How much is the Glenfarclas Selected for In Flames 1973?

(Vad kostar Glenfarclas Selected for In Flames 1973?)

When it was still available at Systembolaget, the price was around 800 SEK ≈ 80 Euro.

(När den fortfarande fanns på Systembolaget kostade den omkring 800 kr.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *