Glenfarclas 105 Cask Strength lanseras en månad tidigare

Vi fick för ett par veckor sedan nys om att Glenfarclas planerat lanseringen av en begränsad utgåva Glenfarclas 105 (från 40-årsjubileet av flaskan). Vi berättade då att lanseringen var planerad till början av Stockholm Öl- och Whiskymässa 2010, den 30 september. Planerna har tydligen ändrats och nu vet vi äntligen vad begränsad utgåva betyder i det här fallet. Redan i onsdags, i samband med uppdateringen av beställningssortimentet kom det två nya buteljeringar whisky från Glenfarclas: Glenfarclas In Flames 1973 och Glenfarclas In Flames 105 Cask Strength.

Glenfarclas In Flames 1973
In Flames 1973

Glenfarclas In Flames 1973

Etiketten från Glenfarclas In Flames 1973 (189 flaskor från fat nummer 2578)
Etiketten från Glenfarclas In Flames 1973 (189 flaskor från fat nummer 2578)

De lanserade flaskorna är ett unikt samarbete mellan det svenska bandet In Flames och Glenfarclas. Samarbetet mynnar ur ett besök av sångaren Anders Fridén på destilleriet Glenfarclas. Anders är en hängiven whiskysamlare som bland annat skall ha sagt ”It’s stupid to get drunk on fine whisky, there’s other stuff for that.” (till tidskriften Metal Hammer). Han är även återkommande skribent för tidskriften Allt om whisky.

Vid ett av Anders besök på Glenfarclas föddes idén att ge ut en whisky från 1973, Anders födelseår. Glenfarclas In Flames 1973 är buteljerad på fatstyrkan 58,8% alkohol, från fat 2578 (single cask). Efter att Anders provat whiskyn i Januari bestämdes det att alla 189 tillgängliga flaskor från fatet skulle skickas till Sverige som en begränsad utgåva. Flaskorna från family cask serien har inte märkts om, utan hålls normalt omärkta fram till beställning på grund av krav på etiketter i vissa exortmarknader. Glenfarclas In Flames 1973 finns nu i Systembolagets beställningssortiment till den nätta kostnaden av 3750 kr.

Glenfarclas In Flames Cask Strength 105
Glenfarclas In Flames Cask Strength 105

Glenfarclas In Flames 105 Cask Strength

Glenfarclas 105 var ursprungligen avsedd att lanseras på Stockholm Öl- och Whiskymässa. Kanske kan vi förvänta oss ett samarbete med Anders Fridén eller till och med In Flames här också. Glenfarclas 105 ligger definitivt bättre till i kostnad jämfört med Glenfarclas 1973, för att locka över whiskyintresserade till varumärket. Som namnet anger är Glenfarclas 105 buteljerad på fatstyrka, i det här fallet på 60% alkohol (eller 105° proof). Även denna flaska finns sedan 1 september i beställningssortimentet. Rock-ikoner har blivit större som pr-faktor i branchen, det är Anders och In Flames ett bevis på. Förra året var Dregen från Backyard Babies inblandad i ett liknande projekt, då det gick att spela Guitar Hero med/mot honom i en monter på Stockholm Öl- och Whiskymässa.

2010-09-30 Nu även provsmakad

Det mest spännande med lanseringarna av Glenfarclas utvalda för In Flames är kanske att Glenfarclas satsar stort på den svenska marknaden. Att Sverige är betydande för single malt-industrin vet vi redan, men det här är ytterligare ett gott betyg för vår whiskykultur!

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Glenfarclas 105 Cask Strength lanseras en månad tidigare”

Verkligen! Blir spännande att se om han dyker upp på mässan också. Det verkar som om första veckan är tätast besökt av representanter för destillerierna enligt de få kontakter vi har.

Borde inte 105 proof vara 52.5%? Har lärt mig att man halverar proof för att få alkoholstyrkan i procent.

Efter lite efterforskningar så visade det sig att trots att jänkarna envisas med uråldriga brittiska mått så gör de dem till sina egna och alltid ändrar på dem (t.ex gallon). Ursprungliga UK ’proof’ är tydligen 4/7 och då blir det mycket riktigt 60% på 105.

Faktum är att amerikanerna har förenklat proof-skalan genom att låta den vara ABV * 2. Den ursprungliga skalan baserar sig på ett gammalt enkelt sätt att mäta akoholhalt. 100 proof är (bland annat) gränsen för antändning av krut som blandat med vätskan man mäter. På det viset liknar den vår värmeskala (Celsius), eftersom det är fysikaliska egenskaper hos blandningen som mäts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *