Kategorier
Smakat

Upplevelser från Öl- och Whiskymässan

Igår provade vi en diger lista whisky och även ett antal ölsorter på Stockholm Beer and Whisky Festival. Det är många whiskies som förtjänar att nämnas och vi blir tvungna att sammanställa den kompletta listan senare. Ett antal av de whiskies som lämnat starkast intryck i mitt minne från årets mässa följer här.

Glenfarclas 1973 In Flames och Glenfarclas 40

Robert Ransom visar Glenfarclas 1973
Robert Ransom visar Glenfarclas 1973

Vi träffade Robert Ransom i Glenfarclas del av Philipson Söderbergs monter och fick smaka den lite exklusivare Glenfarclas 1973 selected for In Flames. Robert berättade att samarbetet med bandet formulerats spontant då Anders Fridén, sångaren i In Flames och hängiven Glenfarclas-entusiast, varit på besök föreslagit det under en provning av familjefat. Han förklarade också att det är något helt otypiskt för destilleriet med sina långa speyside-traditioner (tweed och klassisk single malt whisky) att nu finnas buteljerade med ett excentriskt dödsmetallbands namn på flaskan. Glenfarclas 1973 är mycket lättare i uttrycket än Glenfarclas 105. Även om jag har svårt att motivera prisskillnaden på de två flaskorna så kan jag hålla med om att det är är en whisky i klass för sig.

På Roberts tips passade vi även på att förse oss med ett smakprov av Glenfarclas 40. Den hade mycket mer kompakt och mörk sherryton och även en tydlig karaktär av ekfat. Glenfarclas 40 kommer till Systembolagets beställningssortiment inom kort, men endast i en upplaga av 12 flaskor denna gång. Robert hoppas att det kommer en större beställning senare under året, speciellt då 40-åringen nu blivit del av Glenfarclas ordinarie sortiement. Priset för Glenfarclas 40 landar omkring 3900 kr, något högre än för Glenfarclas 1973 In Flames.

Macleod's Single Grain 12
Macleod's Single Grain 12

Macleod’s Single Grain 12

I Cask Sweden ABs monter passade jag på att återgjuta respekt för varumärket Chieftain’s Choice via en Longmorn Chieftain’s Choice 11. Denna gång, till skillnad från Rosebank Chieftain’s Choice 1990, en utmärkt buteljering av ett exklusivt fat. Efter en diskussion om besvikelsen i Rosebank-buteljeringen fick vi prova en rekommendation från andra sidan disken, en single grain! Med mycket låga förväntningar passades glaset runt mellan mig, Daniel, Alex och Tarek. I princip alla slogs av förfåning om den extremt tydliga karaktären av skumbanan i doften. Massvis av estrar, vid smakning blandat med smaken av smörkola, mjukt, behagligt och väldigt lent. Detta är kanske den första single grain whiskyn värd att rekommendera. Macleod’s Single Grain 12 är ny i sortimentet för Systembolaget sedan 1 oktober och kostar endast 279 kr.

 

Glenmorangie Astar  bredvid den något exklusivare Glenmorangie Signet
Glenmorangie Astar bredvid den något exklusivare Glenmorangie Signet

Glenmorangie Astar

Vi passade på att bredda våra whiskyerfarenheter med fler whiskies från Glenmorangie i Moët Hennessys monter. Vi beställde smakprover av Glenmorangie Original, Glenmorangie Lasanta, Glenmorangie Quinta Ruban och Glenmorangie Nectar d’Or för att noggrannare undersöka vad som kan vara intressant för bloggen. Det är tydligt att Glenmorangies spritrecept passar till fatförädling, något som bland annat Glenmorangie Sonnalta PX bevisat tidigare. Jag hade svårt att välja favorit bland de varianter vi beställde in, som höll mycket jämn kvalitet, men vi fick tips om möjligheten att smaka Glenmorangie Astar istället. Astar betyder resa på gaeliska och är ett mycket passande namn för whiskyn. Maltmästaren på Glenmorangie väljer ut ek som sedan torkas och används till fat åt ett okänt destilleri av Tennessee Whiskey, som egentligen är Jack Daniels. Efter fyra år med Tennessee Whiskey skeppas faten till Skottland och Glenmorangie för att fyllas med den whisky som kommer att bli Astar. Resultatet är en mycket välbalanserad whisky med tydliga söta vaniljtoner, nästan så att det går ana sour mash genom den eleganta höglandswiskyn. Vi fick även prova Glenmorangie Signet som antagligen kan konkurrera med Glenmorangie PX Sonnalta om titeln bästa whisky från destilleriet, men till kostnaden 1499 kr. Mest intressant tycker jag nog ändå att Glenmorangie Astar är, som tappas icke kylfiltrerad på fatstyrkan 57,1% alkohol. Vi blir tvungna att utforska den ytterligare i ett senare inlägg.

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Upplevelser från Öl- och Whiskymässan”

Sedan ett tag finns ett litet urval av våra bilder från mässan upplagda till olika inlägg. Vi planerar även att lägga upp ett bildarkiv på separat sida.

Jag har också beställt en Glenmorangie Astar som hamnar i vår tyvärr/lyckligtvis långa kö av whisky att prova på bloggen!

Besservisser notering 😉
Ni skrev fel pris på
Macleod’s Single Grain 12 Years (nr 20442)
Priset ligger inte på 297 kr utan på 279 kr

Tack för tipset, nu är det korrigerat!

Betyder det att du har köpt en flaska, eller bara att du noterat att det var ett pris som inte slutade på siffran nio?

Berätta gärna vad du tyckte om den när du hunnit öppna och prova. Jag blev själv förvånad över hur oerhört mycket skumbanan jag hittade i den, men det kanske inte är lika påtagligt om man förväntar det?

Mina intryck av doften är som sagt explosion av skumbanan eller övermogna bananer. Som övergår till stickig varm bensinånga och avslutas med ny fruktighet. Hur hittar man doften Skumbanan, var tanken? Men vid första sniffningen hittade jag den.Whiskyn är kanske inte så god att dricka, för jag upplever den som kemsik sötma och ett avslut med torrhet .
Roligt att man kan lägga till en ny doft i luktbalken!

Astar är verkligen en resa som namet antyder. Den blommar ut hur mycket du än vattnar den för en skvätt vatten behöver den.

Jag har en oöppnad flaska i skåpet, så vi kommer återkomma till Glenmorangie Astar vid tillfälle. Efter den relativt översiktliga provningen på Öl och Whiskymässan inser jag att den kommer hamna högt på min lista av favoriter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *