Kategorier
Smakat

Balvenie Doublewood 12 är en försiktig sherry cask finish

Balvenie Doublewood 12 är en sherry cask finish som efter del av lagringstiden i (gissningsvis flera lagringar gamla) whiskyfat flyttats till förstagångs Oloroso sherryfat.

I taxfreeshopen på flygplatsen i Warszawa stod jag och valde mellan Balvenie Doublewood och Balvenie Golden Cask, båda på 70 cl. Den tidigare efterlagrad på sherryfat och den senare på fat av karibisk rom. Jag tyckte att rom lät mer spännande (eftersom jag ännu aldrig provat det) och dessutom lät den andra bekant från hyllorna på Systembolaget. Helt rätt visade det sig. För när jag besökte fästmöns föräldrar stod en flaska Doublewood och väntade; en gåva från deras bekanta som tack för hjälpen tydligen. Mycket bra initiativ!

Balvenie DoubleWood 12
Balvenie DoubleWood 12

Balvanie Doublewood 12

Provad av Martin 2010-07-25

Balvenie Doublewood är en sherry cask finish som efter del av lagringstiden i (gissningsvis flera lagringar gamla) whiskyfat flyttats till förstagångs Oloroso sherryfat, till skillnad från exempelvis Glenfarclas där whiskyn blandas av olika typer av fat i efterhand. Flaskan säljs med whisky spädd till en alkoholhalt av 40%, med största säkerhet kylfiltrerad.

Doft: Här finns honung, vanilj och efter en kort smak även citrustoner av apelsin. Mycket mjukt och välmejslat intryck.

Smak: Mjuk och len med en försiktig sötma som varken tar över eller gömmer sig bakom fatet.

Avslut: Svagt kryddig, kanske en aning nötton. Försvinner runt och småsött med en trevlig värme.

Betyg: Det här är något att rekommendera även för ovana whiskydrickare, speciellt om de inte uppskattar rökig whisky. Whiskyn ger ett försiktigt men välbalanserat intryck och får betyget 4 av 5 torvmossar.

Som en parentes kan nämnas att Balvenie Doublewood klarat sig till bioduken via en utbringad skål av Ian Holm i sin roll som forskare på en avlägsen forskningsstation i filmen The Day After Tomorrow.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *