Kategorier
Smakat

An Turas Mor efterföljs av The Peat Project

Port Charlotte från Bruichladdich hör till våra absoluta favoriter att analysera. De har ofta en mullrig maltig sötma som driver på torvröken fint, oavsett torvhalt. Dessutom har deras utgåvor i PC-serien, samtliga tappade på fatstyrka, varit riktiga torvbestar med otroligt djup. Därför blev vi något besvikna när Sverige inte fick del av den sista begränsade utgåvan Port Charlotte PC10 på endast 6000 flaskor. Den åttaåriga utgåvan Port Charlotte PC8 finns dock fortfarande att få tag på för den som är nyfiken. Dessutom fick Systembolaget i början av månaden tillgång till två nya standardutgåvor från destilleriet.

Bruichladdich buteljerar nästan uteslutande vid 46% alkohol till sitt kärnutbud och så även för det två nya utgåvorna under namnet Port Charlotte. En av de två utgåvorna som hamnade i beställningssortimentet var den väntade tioåringen Port Charlotte Heavily Peated. Den andra utgåvan är en multi vintage som kommer att ersätta Port Charlotte An Turas Mor. Det är just den vi skall titta närmare på i detta inlägg, Port Charlotte The Peat Project. Båda utgåvorna är för övrigt tillfälligt slut hos leverantör, men påfyllning utlovas till månadsskiftet så misströsta icke!

Port Charlotte The Peat Project
Port Charlotte The Peat Project

Port Charlotte The Peat Project

Provad av Martin 2012-10-12

The Peat Project är bränd av malt med fenolhalt på 40ppm. Utgåvan är en blandning av årgångar valda för högre komplexitet. Whiskyn är buteljerad vid 46% utan kylfiltrering.

Doft: Brynt smör toppat med alkoholkittlande syrliga äpplen. Läskande som cola. Försiktig, men inte otydlig, torvighet ligger därunder. Inte helt olik An Turas Mor, men mognare och fler estrar. Krusbär och hallon, för att nämna ett par intryck de ger.

Smak: Intensiv komplexitet imploderar och alla intryck försvinner momentant, omtagning! Syrligt sval och nötig. Det drar sig snart mot ett sotigt avstamp in i de torvigare lagren. Försiktigt och balanserat. Låt den ligga på tungan och vattnas ut så blir den fullkomligt rund och len, som olivolja.

Avslut: Sot och syra innan intensiteten avtar något. Sedan en rundare nötighet som ett smörsmort ekfat. Torvigheten släpar något, men hänger med hela resan, i periferin. Mysigt och avskalat.

Betyg: Port Charlotte The Peat Project är definitivt en värdig uppföljare till Port Charlotte An Turas Mor. Något mognare och kanske lite mindre vågad. Det vankas bra betyg, som endast dras ner aningen av de höga förväntningar satta av föregångaren, med råge 4 av 5 torvmossar. I en jämförelse mellan de två utgåvorna går det att hitta en större variation i doftprofilen här, vilket egentligen borde räcka för att övertyga. Aningen mullrigare kick i avslutet hade inbringat full pott utan eftertanke.

The Peat Project är något som borde tilltala alla som uppskattar whisky i det mellanrökiga registret. Det finns gott om djup för analys och whiskyn öppnar sig mer ju längre man sitter med den. Själv har jag inte släckt min törst för intryck från destilleriet och deras rökigare utbud. Vi återkommer helt enkelt så fort vi fått tassarna på ett prov av Port Charlotte Heavily Peated, för att avgöra vad tio år på fat kan göra för whiskyn.

Relaterade inlägg:

11 svar på ”An Turas Mor efterföljs av The Peat Project”

Usch fy fan…
Blev lurad av min bror att köpa An Turas Mor (Den stora resan) och blev så gruvligt besviken… En bedrövlig dussinwhisky jag har kunnat klara mig utan… No more Port Charlotte för min del… Varför skulle jag lägga pengar på dylikt junk… Då det är så busenkelt att hitta det som är betydligt mer ”bang for the buck”…

Tråkigt att du tycker så Jerry!

Då gissar jag att Port Charlotte The Peat Project inte är något för dig. Deras multi-vintage-utgåvor innehåller så pass mycket av eleganta och skarpa estrar att torvigheten aldrig riktigt slår igenom, men det är definitivt inte frågan om någon dussinwhisky i min mening, bara en annan typ av karaktär.

Jag måste ändå passa på att rekommendera deras utgåvor i cask strength, som Port Charlotte PC8, om du inte hunnit prova dem. Grymmare rökig whisky är svårt att hitta om det är de tunga uttrycken man är ute efter.

Provade den i Köpenhamn och instämmer att betyget skall dras ner lite mot An Turas More. För min del så upplever jag den som mognare och där rökigheten och torvigheten är mildare. Tycker att An turas more har lite mer syrlighet på tungans spetts. Till min stora glädje hittade jag istället laphroaig 15 år som nu har ersatts med laphroaig 18 år. Letat efter den i två års tid och då blir glädjen så mycket större!

Hej jag har fått tag på en PC10 Tro Na Linnean 59,8% limited 6000 flaskor!
Kommer samplas upp så vid intresse kontakta mig har även Octomore 5.1 169ppm.

-Johan

Ska bli intressant att pröva när man har någon krona över. Vet ni vilken utgåva artikelnr. 84912 på systembolaget är? Undrar över den markanta skillnaden på prislappen bl.a.

Utgåvan med den högre prislappen är en oberoende buteljering under varumärket Malts of Scotland, som distribueras av svenska Symposion. Du kan läsa mer på deras hemsida om du är intresserad: http://www.symposionhot.com/sortiment/whisky/port-charlotte/

Vi provar relativt sällan internationella oberoende buteljeringar, men det finns definitivt guldkorn att finna bland dem, om man har tid och pengar att leta.

PC10 kommer Bibendum att släppa, men det blir som privatimport.
I början på veckan hade dom inget datum spikat.
Har även fått veta att 750 flaskor Octomore 5.1 kommer till Systembolaget.
1199:- kommer den att kosta.
Men det har ni kanske redan skrivit om…

Vi har nog bara nämnt det som svar till en kommentar till en annan recension. Det kommer mer info i våra månatliga uppdateringar om systembolagets släpp av maltwhisky. Tyvärr täcks inte privatimport av den databasen, då sådant hanteras via distributörernas egna register.

Octomore 5.1 dyker upp först i december, men Bruichladdich Black Art 3 kommer redan i november, för er som väntat på svensk lansering.

Vart får ni informationen om att Octomore 5.1 kommer på bolaget i december? Jag tycker att jag sökt och sökt men hittar ingen info om detta. Upplever det som att det var lättare förr att se kommande lanseringar på bolaget. Eller är det jag som är okunnig månne?

Informationen kommer från Bibendum som är lokal distributör för Bruichladdich i Sverige. Systembolaget släpper informationen en vecka innan lansering. Då kommer vi också att lägga upp en sida som sammanfattar maltwhisky-släppen.

Följ oss gärna på Facebook om du vill få reda på när det händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *