Kategorier
Smakat

Glen Scotia i nygammal svensk tappning

Part Nan Angelen (eller P.N.A.) är ursprungligen en serie whiskies framtagen av Folke Andersson i egenskap av chefsblender åt Svenska Vin & Sprit. Trots att whisky-serien hann bli populär i whiskykretsar med sina totalt 11 utgåvor, lades produktlinjen ner med motiveringen

… inte någon volymprodukt och därför inte intressant…

och har först, sedan Magni Spirits AB (genom Folke) erhållit rättigheterna till varumärket, fått en tolfte utgåva — denna gång från Glen Scotia.

Part Nan Angelen Glen Scotia 1991
Part Nan Angelen Glen Scotia 1991

Part Nan Angelen Glen Scotia

Provad av Daniel och Martin 2012-03-20

Glen Scotia 1991 P.N.A. är en begränsad utgåva av totalt 2006 numrerade flaskor. Whiskyn kommer från en blandning av sherry- och bourbonfat, spädd till 46,2% alkohol innan buteljering. Utgåvan har varken kylfiltrerats eller beblandats med sockerkulör, naturlig whisky!

Doft: Friska blommor och äpplen. Svarta vinbär, fläder och lätta, blommiga frukttoner. Det finns gott om vanilj att hämta hem för den som låter whiskyn luftas en aning, och en hel del citrus. Någonstans gömmer sig en spännande något mörkare ton, som kåda från tall blandat med aningen apelsinsötma.

Smak: Först kryddigt pepprig med inlagd ingefära, syrlig pomerans och stor förvåning över den tvära vändningen från det blommiga och söta doftintrycket. Under den syltade ingefäran kommer vaniljen igenom även smakmässigt, driven av en tilltagande fatbeska.

Avslut: Part Nan Angelen rundar av fint i en sötnötig blandning av behagliga fatnyanser.

Betyg: Glen Scotia Part Nan Angelen är definitivt en vårwhisky, med sina friska doftreferenser. Det är för övrigt doftmässigt som den här oberoende buteljeringen levererar absolut bäst! Vi är helt oense om betyget på Glen Scotian, dock utan blodvite helt oberoende av att vi denna gång provade på olika ort (med hjälp av teknikens under). Daniel tycker utgåvan är aningen för slätstruken och jag blir istället imponerad av det breda vaniljregistret. Vi bestämmer oss för 3 av 5 möjliga torvmossar, baserat på en svag fyra från min nöjda sida och en stark tvåa från Daniels mindre imponerande upplevelse av whiskyn.

Om du hör till dem som föredrar elegant whisky, i detta fall med en ordentlig knorr, så kan Glen Scotia Part Nan Angelen kanske vara något speciellt för dig. Denna Glen Scotia spelar i samma liga som bourbonlagrade Glenmorangie, anCnoc och Balblair. Om dessa faller dig på tungan har du hittat helt rätt!

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Glen Scotia i nygammal svensk tappning”

Själv får jag nöja mig med min Glen Scotia 14 år butaljerad av destilleriet 2001, jakten fortsätter på den som är 8 år. Förra veckan var jag över och handlade mig en Dalwhinnie distillers edition 1986 butaljerad 2002. Men åter till Part nan Angelen. Funderade att köpa denna whisky men bestämde mig för att försöka få tag på en av de tidigare butaljeringarna. Tackar för den provningen och den rättvisa beskrivningen av betygsättningen. Kanske kommer ni att få lite mothugg av Part nan fantasterna?

Ja, det är säkert ett stort antal som inte håller med om betyget, som förstås är baserat på personliga preferenser. Som du ser bedömde vi dessutom helt olika i just detta fall, varför jag inte tycker man skall fästa för stor vikt vid betyg över lag. Istället tycker jag att man skall fundera på om beskrivningen passar efter eget tycke!

Beskrivningen är klockren, gillar att man hittar ett brett vaniljregister i whiskyn. När man följer er blogg lär man på samma gång känna hur ni är som whiskyindivider. Därför gillar jag att ni nu denna gång hade så olika tänkande i betygsättandet. Sista raderna ger mig en helhet av vad denna Glen Scotia är för typ utav whisky. Tack för er upplevelse av Part nan Angelen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *