Whiskynyheter på Systembolaget i juni

Juni är en spännande månad (inte minst) för dem som uppskattar rökig whisky från Islay. Ardbeg Challenge hålls nämligen 4 juni i kungliga tennishallen, Stockholm. Om du inte redan anmält dig tycker vi att det är dags att säkra en plats vid försöket till världsrekord i whiskyprovning. Det släpps ett antal spännande flaskor whisky i Systembolagets uppdatering av sortimentet, och vi uppmärksammar som vanligt ett några utvalda få med ett antal rader åsikter och förväntningar inför den månaden som kommer. Komplettera gärna med egna favoriter via kommentarer nedan!

Ordinarie sortiment från 1 juni

Penderyn från Wales lanserar en provningsbox med totalt 15 cl whisky för överkomliga 169 kr. Boxen innehåller Penderyn Sherrywood, Penderyn Madeira och Penderyn Peated. Samtliga buteljerade på lagom provstorlek 5 cl vid 46% alkoholhalt, sannolikt icke kylfiltrerade. De tre utgåvorna är samtliga grundlagrade på bourbonfat, men har olika förädling via slutlagring med utvalda fat. Penderyn Sherrywood är slutlagrad på Olorosofat, Penderyn Madeira på madeirafat och Penderyn Peated är slutlagrad på bourbonfat som tidigare lagrat rökig whisky från Skottland. Vi har tidigare stött på en utgåva från Balvenie som använder samma teknik med utmärkt resultat. Slutlagringa av elegant whisky på fat som tidigare innehållit rökig whisky ger en försiktigt polerad kärna av rökig komplexitet.

Ny whisky i beställningssortimentet

Ardbeg Alligator blir nu tillgänglig för alla svenska medlemmar av Ardbeg Committee. Ardbeg Alligator är en ung rökig whisky lagrad på hårt rostade nya fat av amerikansk vitek. Den hårda rostningen av faten får dem att krackelera och ger en yta som påminner om alligatorn, varifrån namnet härstammar. Rostningen ger dessutom ett sotigare och kryddigare avtryck i whiskyn. Ardbeg Alligator är buteljerad vid alkoholstyrkan 51,2% och kostar via beställningssortimentet 799 kr. Det verkar som om Ardbegs leverantör hittat en lösning för att begränsa köpen till två flaskor per medlem även via Systembolaget. Det innebär i praktiken att man inte får ett kvitto på att varan kommer levereras innan den finns att hämta ut på det utvalda Systembolaget för leverans. Vi uppskattar att Ardbeg valt att skicka flaskorna via Systembolaget i väntat på en praktisk lösning av privatimport till de länder som berörs av lokala regler och EU-direktiv om punktskatt på alkohol.

Kilchoman är ett av våra favoritprojekt i whiskyvärlden just nu. Ändå har vi inte hunnit prova så mycket som vi hoppats på. I juni kommer dock en ny chans, för då lanseras Kilchoman Spring Release 2011. Kilchoman Spring Release 2011 är en blandning av whisky lagrad i 3 och 4 år på bourbonfat, buteljerad på 46% alkohol. En flaska Kilchoman Spring 2011 från beställningssortimentet betingar 599 kr. Vi har redan ett par flaskor som väntar och har sett till att lägga vantarna även på vårutgåvan av den här fortfarande mycket unga, rökiga whiskyn från Islays yngsta destilleri. Håll ögonen öppna efter en utvärdering av ett antal tidigare utgåvor från Kilchoman, som kommer dyka upp här inom kort!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *