Kategorier
Smakat

En milt rökig Bowmore 18

Bowmore 12 var bland de första whisky jag köpte själv, efter Laphroaig. Jag fastnade inte speciellt för Bowmore, även om det är en mycket bra komponerad whisky från Islay. Jag brukar säga till Alex, som är ett äkta Bowmore-fan, att Bowmore är popvarianten av Islaywhisky. Även om han har ett antal goda argument för destilleriet (somliga fatlagrade i 12, 15, 18 och 25 år) så inbillar jag mig att han håller med mig delvis. Bowmore har en mjukare rökighet än de tre sydliga destillerierna Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin. Nu sitter jag med en Bowmore 18 i handen och hoppas kunna vara opartisk i utvärderingen.

Bowmore 18
Bowmore 18

Bowmore 18

Doft: En dov, försiktig röktighet (för Islay) med söta undertoner av hallon-hubbabubba. Det här är en helt ny Bowmore för mig, utan motpart i mitt samlade doftregister.

Smak: Tydlig sälta håller ihop den fortsatt försiktiga men ändå markanta röken med en karamellisk lakritssötma. Mot slutet dyker citrustoner upp och blandas in i sältan.

Avslut: Röken tar nya tag och rullas ut i en krusig syrlighet.

Betyg: Whiskyn är välbalanserad utan spretighet och överraskningar. Jag uppskattar denna dram som är oerhört välmejslad och polerad, men saknar något som rycker tag i mig. Det blir fyra av fem möjliga torvmossar. Jag väntar fortfarande på ett toppbetyg i form av en whisky från Bowmore!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *