Kategorier
Smakat

Bowmore Darkest levererar lagom rökig whisky

Bowmore Darkest 15 är den enda flaskan i kärnutbudet från Bowmore som fått behålla ett tillnamn sedan produkterna ordnades om efter den nya åldersindelningen 2007. Tillnamnet Darkest syftar förhoppningsvis på fatförädlingen på sherryfat av Oloroso-typ snarare än det tillsatta söckerkulörerna. Det borde finnas likheter till den exklusivare utgåvan Bowmore Laimrig, som också är slutlagrad på Oloroso-sherryfat, dock under betydligt längre tid. Dessutom är Darkest utblandad till en alkoholstyrka som gissningsvis är avsedd att passa in bland de stora massorna whisky på Bowmores exportmarknader, till skillnad från Laimrig som säljs på fatstyrka. Efter den tidigare provningen skall det bli kul att jämföra och se om den mer strömlinjeformade produkten Bowmore Darkest kan locka till mersmak och konkurrera med Bowmore Laimrig.

Bowmore 15 Darkest
Bowmore 15 Darkest

Bowmore 15 Darkest

Provad av Martin 2011-04-25

Bowmore Darkest är spädd till alkoholstyrkan 43% och kylfiltrerad. Flaskan innehåller sockerkulör för att justera färgen på whiskyn.

Doft: Försiktig rökton bakom russin. Sött syrligt av kolanappar och physalis, nästan lite svettigt oljigt av övermogen frukt. När den fått vila i handen ett tag, apelsinmarmelad (med skal).

Smak: Kola, apelsin och aningen halstablett. Rundar av med en härligt bred rökpust.

Avslut: Kärvt rökig och varmt nötig. Det ligger ett tydligt spår av sötma längs de bredare fattonerna.

Betyg: Bowmore Darkest är antagligen den av Bowmores whiskies som passar bäst för en bred publik. Den har lagom mycket rök (för den svenska marknaden) och den har en försiktig sherryfatlagring som ger viss sötma. Det blir ett positivt betyg för Bowmore Darkest, även om den får svårt att mäta sig med Laimrig, alltså 4 av 5 möjliga torvmossar.

Bowmore Darkest är en utmärkt whisky i kategorin lagom rökig whisky. Om du inte gillar ordet försiktig, men vill hålla dig till Bowmore får jag rekommendera Bowmore Tempest istället, även om den ligger mindre nära kärnuttrycket i Bowmores whisky. Om du är sugen på att prova Bowmore 15 Darkest, finns den med i provboxen med tre flaskor whisky på 20 cl.

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Bowmore Darkest levererar lagom rökig whisky”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *