Kategorier
Smakat

Svensk whisky ur fat från handplockat vin

Svenska Mackmyra har visat framfötterna när det gäller intressanta fatlagringar. Vi har blivit bortskämda med whisky lagrad på lingonvinsfat, och vanilj-tunga svenska ekfat. Hittills har vi tyckt att intentionerna varit goda, men med ett lagom resultat. Det är visserligen väldigt svenskt, men vi vill mer än lagom! När vi hörde att den senaste utgåvan (Special 08 Handplockat) var lagrad på en varierad blandning av fat som sammangjutits i före detta sauternes-fat blev vi förstås intresserade av att prova om det inte var dags att nå lika högt som ambitionen avser. Fattyperna i Mackmyra Special 08 Handplockat följer:

  • Ex-Sauternes 250-liters
  • Ex-Bourbon 100-liters
  • Ex-Sherry 100-liters
  • Svenska Ekfat 100-liters
  • Amerikanska Ekfat 100-liters
  • Ex-Bourbon 200-liters

Det kittlar redan på tungan, så nog om sammansättningen, vidare till den djupare analysen!

Mackmyra Special 08 - Handplockat
Mackmyra Special 08 - Handplockat

Mackmyra Special 08

Provad av Daniel och Martin 2012-05-21

Mackmyra Special 08 Handplockat har spätts till 46% alkohol innan tappning, som hintat av alkoholhalten, utan att behöva utstå kylfiltrering. Ingen karamellfärg har använts för att färga whiskyn som är naturligt gyllengul.

Doft: Först mjukt smörblommig sedan tilltagande alkoholkittlande sensationer. Syrliga stenfruktstoner från hallon till björnbär. Vingummi som går in i äppeljuice! Låt whiskyn luftas och dra in ordentligt. Den här utgåvan mår bra av lite tid i glaset och blommar ut ordentligt. Fortfarande hallon, eventuellt något av körsbär och aningen av lakritsrot.

Smak: Whiskyn breder ut sig med lätta steg och överraskande stabila fattoner (för en i övrigt elegant upplevelse) som visar sig i formen av macadamia-nöt. Det finns ett lätt avtryck av samma gurka vi snappat upp i en tidigare Special-utgåva, men framförallt ett driv framåt av torkad frukt och kola.

Avslut: Mjukt dessertvin med ljusa varma russin. Upplevelsen mattas av genom ömsom försiktig beska och syra, ömsom söta druvor i sommarsolen. Till slut ligger endast ett imaginärt spår av fruktsocker kvar på tungan.

Betyg: Mackmyra tar ett stort kliv framåt genom den här progressiva blandningen som faller oss väl på tungan. Vi vågar inte gissa oss på en åldersbestämning av utgåvan, men antar att det är en spridd blandning av årgångar. Vi undrar vad en äldre utgåva (säg 16 år) skulle kunna presentera för typ av rund framtoning via samma fattyper, samtidigt som vi konstaterar att vi inte kan ge mindre än 4 av 5 möjliga torvmossar till en vass och spännande Mackmyra Special 08.

Special 08 Handplockat kan vara bland det bästa vi provat från Mackmyra, undantaget sidospåret Mackmyra Vit Hund som plockade fina poäng på spännande koncept, men som kanske ändå ligger i lä jämförd med ovan provade whisky. Vi är glada att lagom inte är ett ord som behöver förknippas med svensk whisky!

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Svensk whisky ur fat från handplockat vin”

Kan inte annat en hålla med er. Denna är nog bland det bättre som Mackmyra släppt.

Jag kommer ihåg Mackmyra Preludium 06 som riktigt bra, men den råkade jag snubbla över på en nyårsfest med spännande whiskyskåp och har inte återbesökt sedan dess. Eftersom jag såg till att skaffa ett eget exemplar av den utgåvan kan det hända att det dyker upp en djupare analys.

Det är möjligt att Preludium-utgåvan konkurrerar om utrymme i samma nivå som Special 08, och om det finns någon annan kandidat vi missat så vill vi förstås få tips om det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *