Kategorier
Smakat

Jura Origin 10 Year Old

Idag har vi tänkt prova tre whiskies: Jura Origin 10, Jura Prophecy samt Ardbeg Supernova. Vi radar som vanligt upp dem i ordning efter stigande förväntad rökighet. Supernovan startar sist, som i de allra flesta sällskap (se artikeln om den stora Ardbeg-provningen).

Jura 10 Origin inleder kvällens provning
Jura 10 Origin inleder kvällens provning

Jura Origin 10 Year Old

Provad av Daniel och Martin 2010-09-02

Jura Origin 10 är en skotsk single malt från Isle of Jura med 40% alkohol, färgad med karamellfärg (sockerkulör) och gissningsvis kylfiltrerad.

Doft: Till en början sött av torkade fikon, sedan lite strävare av nypon. Behaglig. En dunst av rök går att hitta vid första kontakten, men blir avsevärt svårare att hitta ju längre tid man spenderar i Origins sällskap.

Smak: Metalliskt och syrligt, om än avtrubbat. Nån slags mullig syrlighet. Oerhört len på sin resa över tungan. Nypon står kvar på listan av identifierbara referenser.

Avslut: Ek, valnöt. Kanel? Tuggummit Big Red.

Betyg: Jura Origin är en mycket trivsam whisky som förmodligen även kan tilltala personer som normalt inte uppskattar whisky. Den kräver inte så mycket av sin drickare, vilket talar både till dess fördel och dess nackdel. Origin tål förmodligen ingen djupanalys, så komplex är den helt enkelt inte. Däremot anser vi den vara en utmärkt brukswhisky!
4 av 5 torvmossar.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *