Kategorier
Smakat

Jura Prophecy – rökigt från Isle of Jura

Jura Prophecy är namngiven efter en legend om de ursprungliga ägarna av destilleriet. Enligt en spågumma (läs häxa) skulle den sista i klanen Campbell på Jura lämna ön enögd, i en träkärra dragen av en vit häst. Profetian var uttalad och blev så småningom bortglömd. När Charles Campbell sedan stötte på hårda tider och lämnade ön år 1938 var han mycket riktigt blind på ena ögat när han tog sig till hamnen dragen av sin vita häst.

Jura Prophecy
Jura Prophecy

Jura Prophecy

Provad av Daniel och Martin 2010-09-02

Jura Prophecy är tappad 46% alkohol, icke kylfiltrerat. Fritt översatt från etiketten är den tungt torvrökt.

Doft: Blåmögelost! Det är det första som slår in, sedan kommer röken, försiktig och humid. Sälta? I bakgrunden ligger en rund maltton.

Smak: Tydligt av Port Ellen-malten. Är det någon annan som mältat vill vi veta! Startar med en sirapslik saltblandad stöt. Sedan samma metalliska association som i Origin, konstlat men passande.

Avslut: Rinner ut som honung och lägger sig som en tunn söt hinna. Försiktigt av fet torkad frukt. Kanske något av Brieost på saltkex.

Betyg: Häftig och god, måste rekommenderas. Ändå har vi smakat många liknande whiskies. Det som väger till Prophecys fördel är likheten med Origin. Det är något speciellt i Juras pannor som kanske kommer fram något bättre i Prophecy, eventuellt på grund av den kortare lagringstiden. Jämfört med Origin plockar den poäng på helt andra områden. Den sticker ut och spretar där Origin är elegant och återhållsam. Det blir därför samma välförtjänta betyg, 4 av 5 torvmossar.

Jura Prophecy beskrivs som en ordentligt rökt single malt. Med tidigare erfarenhet av destilleriet var förväntingarna på rökigheten låg, därmed också överträffade. Vårt råd blir därför att inte överskatta vad rökighet innebär i olika tappningar av whisky. Är det rök du är ute efter kanske sista flaskan i kvällens provning passar bättre, Ardbeg Supernova!

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Jura Prophecy – rökigt från Isle of Jura”

Läser och tar till mig av era intryck. Många gånger spännande läsning, som sorteras och läggs på minnet. Jura Prophecy läggs lite på hyllan för andra whisky står på tur. Men den 1 oktober börjar systembolaget att sälja Isle of jura Superstition på halvflaska 239 kronor. Denna har jag tänkt mig som en liten bonus i hyllan. Den 1:e november blir det kilchoman för slanten av 599 kronor. Sista av de åtta destillerierna som jag skall ha i min samling av Isle of Islay. Trodde jag, men hittade på den danska vinbutiken Juuls Vinhandel ”Port Askaig ” och sökte vidare. Kolla in http://www.port-askaig.com.

Den är riktigt trevlig! Med mina preferenser blir nog ändå en av deras Boutique Barrels min absoluta favorit från Jura. Har du provat Jura Heavy Peat?

Jag blir sugen på att beställa de andra i serien Boutique Barrels från Isle of Jura, men måste inse att det finns för mycket bra whisky för att hinna med på en gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *