Kategorier
Smakat

Vidskepligt med Jura Superstition

I fredags satt vi kvar sent på jobbet tillsammans med vår kollega Andreas och migrerade en databas från stenåldern. Vi hade bunkrat upp med pizza, chips, ostbågar, läsk, premium-öl och en Jura Superstition.

Jura Superstition har en egen bruksanvisning online. På Isle of Juras hemsida kan man läsa att det mytomspunna Ankh-korset från Egypten skall bringa tur och lycka. I alla fall så länge whiskyn hälls på korrekt sätt – med Ankh riktad mot mitten av handflatan…

Isle of Jura Superstition

Provad av Daniel och Martin 2010-12-10

Isle of Jura Superstition finns bara på det mindre formatet, 35 cl, på Systembolaget. Anledningen kan vi bara spekulera i, men eventuellt är det för att uppmuntra provning av exklusiv whisky snarare än storkonsumtion av billig sprit. Jura Superstition är buteljerad spädd till 43% alkohol och följdaktligen kylfiltrerad.

Isle of Jura Superstition
Isle of Jura Superstition

Doft: Först torrt halmig och något surt, sedan sötsur sås med ett litet rökstick. Kanske en hint av nypon som går hitta i de flesta Jura. Ljunghonung.

Smak: Rund och mjuk med en lätt rökton. Det finns citrustoner väl integrerade i det runda smakintrycket. Lätt att ta till sig, inget att grubbla över direkt.

Avslut: Återigen sötsurt. Snudd på toner av sherryfat?

Betyg: Den här rökiga whiskyn påminner mycket om andra vi har provad från Isle of Jura. Som en trevligt välslipad dram glider den dock omärkt under radarn för extraordinär whisky. Jura Superstition förtjänar 3 av 5 möjliga torvmossar. Om du uppskattar andra whiskies från Isle of Jura kommer du antagligen att uppskatta Superstition, även om vi kanske tycker att det är den minst exceptionella rökiga whiskyn från destilleriet.

Det blev en lite kortare genomgång eftersom vi hade databasen att klura på istället. Då passade det ganska bra att whiskyn inte krävde så mycket uppmärksamhet. Det kan förstås vara så att den förtjänar en ny provning för ett riktigt rättvist betyg…

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Vidskepligt med Jura Superstition”

Denna lilla flaska pryder också min samling. Tycker att det var en smart lancering av 35 cl flaskan, lagom tills november och december släppet. Där Jura har ett flertal roliga nyheter! Ser att du köpt dig en av dem, vart det presenten du skrev om?
Mina köp blev Port Charlotte ”an Turas Mor” och Laphroaig 18 år.
Tack för att din smekmånad blev kort :D, så att Peat inte tog en allt för lång paus.

Ja, både jag och Daniel har tagit oss lite mer tid till bloggen efter bröllopet. Min och Jennys smekmånad blir dock till våren…

Whiskyn från grabbarna på svensexan leverades hemma hos Jennys bror (Anders) när jag var bortbjuden till fördel för en film-/tjejkväll i lägenheten (som min brorsdotter var bjuden till). Det visade sig vara en fristående buteljerad whisky med etiketten Dewar Rattray Pulteney 27 (destillerad mitt födelseår – 1982). Här anar jag starka influenser från Daniel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *