Det ser ljust ut för svensk whisky

Efter Mackmyras svenska whiskysuccé finns det ett flertal projekt på väg in i whiskymarknaden, somliga redan på god väg. Vi skrev för lite drygt en veckan sedan om Lapplands Destilleri i Arvidsjaur, och har helt nyligen fått nys om Bergslagens Destilleri i Nora via en kommentar till vår sida om svensk whisky. Intresset för whisky i sverige är stort och fortsätter växa. För detta talar bland annat den mängd böcker om ämnet som trycks på svenska och är skrivna av svenska författare!

Det stora svenska intresset för whisky har inneburit att Mackmyra, trots whisky av hittills medelmåttig kvalitet, fortfarande är ett hett ämne och dessutom säljer bra. Detta märks inte minst om man tittar på Google-trender.

Söktrender för ordet mackmyra
Söktrender för ordet mackmyra

I början av Mackmyras historia fanns det tydliga toppar och dalar i sökvolymerna. Vi får anta att det har att göra med begränsade utgåvor som intresserade whisky-eliten. För ett par år sedan jämnades kurvan ut och vi kan kanske anta att en jämn fördelning av svenska folket visar sitt intresse genom att söka om Mackmyra. Det görs dock flest sökningar på ordet mackmyra kring Gävle och Sandviken, vilket visar att det lokala intresset är stort. Då faller det kanske naturligt att whiskyintresset kommer präglas av lokalpatriotism snarare än generellt intresse för svensk whisky inom en snar framtid…

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *