Idag säljs tre Highland Park 50 i Sverige

Tre flaskor av Highland Park 50, hamnade idag i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment whisky. Det är tre utvalda butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö som fått äran att hantera de dyra dropparna. Den här begränsade utgåvan från Highland Park finns endast i en upplaga om 275 flaskor, som först såldes exklusivt på varuhuset Harrods i London.

Highland Park 50
Highland Park 50

Whiskyn är en blandning av fem återfyllda ekfat, med whisky destillerad på 60-talet. Flaskan på 70cl, som är speciellt framtagen för den begränsade utgåvan, är designad av Maeve Gillies, med inspiration av de elementara krafterna från Orkney. Whiskyn som är blandad till 44,8% alkohol är den hittills äldsta ö-whiskyn från Skottland att lanseras på marknaden. Den nuvarande äldsta skotska maltwhiskyn är en Mortlach med 70 år på fat. Till skillnad från Highland Park 50 tappades Mortlach 70 från ett enda fat, av en oberoende buteljerare.

Det är spännande att Highland Park börjar komma upp i så pass intressant lagersaldo. Även Glenfarclas börjar närma sig samma imponerande åldrar i sina lager. Glenfarclas 40 släpps på Systembolaget idag i volymen 12 flaskor och håller en betydligt humanare prislapp än Highland Park 50. För den som blivit sugen att inhandla en Highland Park kan vi påpeka att de tre svenska flaskorna antagligen redan är sålda till priset 120 000 kr.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *