Kategorier
Smakat

Årets utgåva av Laphroaig Càirdeas överträffar förväntningarna

Traditionsenligt har Laphroaig även i år tagit fram en Càirdeas-utgåva lagom till firandet av Islays egen whisky- och musikfestival Feis Ile. Sent omsider har en laddning av denna eminenta malt nått ända upp till våra nordliga breddgrader i och med att den släpptes lös på Systembolaget den första augusti.

När vi för ungefär precis ett år sedan provade förra årets Laphroaig Càirdeas, den så kallade Master Edition, upplevde vi den som bra men en aning spritig med sina potenta 57,3% alkohol. Årets Ileach Edition (ileach är för övrigt den gäliska benämningen för infödd Islay-bo) är inte direkt mesig med sina 50,5%, men den känns ändå något beskedligare än sin föregångare och de två ska bli spännande att jämföra.

Laphroaig Càirdeas Ileach Edition
Laphroaig Càirdeas Ileach Edition till vänster och Master Edition till höger

Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition

Provad av Daniel och Martin 2011-08-09

Denna den fjärde Càirdeas-utgåvan i ordningen är som tidigare nämnts buteljerad på 50,5% alkohol. Den har ingen angiven ålder, så vi får anta att det är ganska ung whisky med i blandningen. Oavsett om det är norska eller danska så framgår budskapet från flaskans etikett relativt tydligt, åtminstone för oss skandinaver: farven justeret med karamel. Hello E150! En rolig parentes är att Càirdeas Ileach Edition lagrats i före detta bourbonfat som tidigare burit på Maker’s Mark, en av de få bourbons vi har provat här på peat.se.

Doft: Omisskännlig Islay-rök. Fläder. Smörig sötma. Jod och metalliska klanger. Inte helt typisk för Laphroaig, men heller inga oväntade doftkomponenter. De fräscha bourbonfaten upplever vi bidrar med vanilj och sötsyrliga majstoner. Röken i kombination med majsen leder tankarna till grillade majskolvar.

Smak: Sälta, salmiak och en tydlig syrlighet är först ut i smakfältet. Röken smyger sig inte helt otippat på och gör en kraftmarkering. Alkoholen finns nånstans i bakgrunden men håller sig på sin kant; Càirdeas 2011 är klart mer balanserad på den punkten än förra årets Master Edition.

Avslut: När styrkan i smaken klingar av framträder en grymt härlig eftersmak bestående av anis, läder, tjära och smör i en (o)salig blandning.

Betyg: Martin påpekar att han var helt begeistrad i 2010 års Càirdeas, men nu när han smakat på årets version inser han att han inte sett hela bilden. Càirdeas 2010 var bra, men Càirdeas av årsmodell 2011 är en snäpp bättre — för att inte säga mer komplett. Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition lämnar ett spännande avtryck i whiskyutbudet, delvis klassiskt Laphroaigig och delvis fräscht nyskapande. Man lämnas obönhörligen med ett lätt leende på läpparna när man smuttat på denna rökiga, skotska maltwhisky. Vi kan inte annat än att ge full pott: 5 av 5 torvmossar. (Martin knappar frenetiskt för att uppdatera vår lista över topp 10 whisky 2011).

Oortodoxt nog är vi på sätt och vis glada att semestern är slut eftersom det betyder att vi äntligen får lov att kasta paraplydrinkar och blaskig sommaröl åt fanders! I egenskap av semestrande Svenne Bananer var det ren tur att vi upptäckte Càirdeas 2011, men vi förstår samtidigt att andra intressanta buteljeringar har dykt upp i Systemets tillfälliga sortiment. Bland dessa finns vinfatslagrad Hazelburn (vad passar bättre att fatförädla än riktigt elegant whisky?), ett par Mackmyror och Glengoyne på svensk ek. Ett hett tips för den som vill prova samtliga ovan nämnda whiskies är att besöka årets upplaga av Stockholms Öl- och Whiskymässa. Det lär åtminstone vi göra!

Uppdatering 2012-08-27: Vi har nu även provat Laphroaig Càirdeas Origin 2012.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *