Kategorier
Smakat

Woodford Reserve dagen till ära

Anhängare till peat.se lär inte ha missat att vi i vanliga fall är ordentligt insnöade på skotsk, och inte sällan rökig, whisky. Vi erkänner villigt att vi kommer till korta när det gäller såväl amerikansk som kanadensisk eller irländsk whiskey. Det har således återigen blivit dags att prova något som vidgar våra vyer. Senast vi vågade kliva utanför de väl upptrampade stigarna över Islay eller Speyside var det med ett besök i Kentucky hos Maker’s Mark. Idag har turen kommit till Woodford Reserve Distiller’s Select.

Woodford Reserve Distiller's Select
Woodford Reserve Distiller's Select

Woodford Reserve Bourbon är en amerikansk whiskey som produceras på Woodford Reserve Distillery i Woodford County, centrala Kentucky. Till en början flög den under radarn när den släpptes till beställningssortimentet den 15 juni men vi har sedan dess lyckats snappa upp den. Denna utgåva klassificeras som en Kentucky Straight Bourbon Whiskey vilket innebär att den destillerats till högst 80% och sedan lagrats i minst två år spädd till som starkast 62,5% alkohol. Idag råkar det vara den fjärde juli, den amerikanska nationaldagen, och vi kan låtsas att det är därför vi smuttar på en bourbon just idag.

Destilleriet Woodford Reserve ingår i Brown-Formans samling varumärken av alkoholhaltiga drycker. Brown-Forman, en av de största amerikanska aktörerna inom vin och sprit, äger även varumärken som Finlandia Vodka, Jack Daniel’s och Southern Comfort, för att nämna några av de kända. I Sverige distribueras dessa varumärken av Philipson-Söderberg, som även har hand om exempelvis skottarna Glenfarclas och Bowmore.

Woodford Reserve Distiller’s Select

Provad av Daniel och Martin 2011-07-04

Denna whiskey, som av allt att döma är Woodford Reserves standardutgåva, har tappats på 43,2%. Reglementet för Straight Bourbon Whiskey avslöjar att whiskeyn är lagrad minst fyra år (eftersom åldern inte angivits) och inte är färgad. Den är dock förmodligen filtrerad. Det exemplar vi provar ikväll har batchnummer 64 och flasknummer 09298.

Doft: Även om det rör sig om en bourbon slår vi upp den i varsitt Glencairn-glas, eftersom vi inte vet bättre. Det första vi kan konstatera är att man ska se upp för alkoholmolnet när man nosar i glaset till en början. Efter tillvänjning, som går snabbt, hittar man dofter i det sötare registret: karamell, mörk sirap och bränt socker. Den har gemensamma doftnämnare med större varumärken från regionen, det där sötsura eller syrliga som ofta kännetecknar bourbon. När de spretigare tonerna samlat sig finner man kryddhyllans vanilj, kanel och aningens vitpeppar.

Smak: En tidig syrlig topp slår snart över i en ordentligt metallisk klang. Trots whiskeyns tydliga, luftburna sötma når man en torr platå bestående av risthé och popcorn. Efter följer en bergsrygg av russin och katrinplommon. Hjärnan sätts i arbete av det organiserade kaos som uppkommer av två separata spår gåendes i starkt syrliga och mörkt söta upplevelser.

Avslut: En nervattnad sherry cask inleder avslutssekvensen och följs av en spännande munkänsla av fräschhet till tonerna av eukalyptus. Avslutet är lagom långt men endast värmen i strupen avslöjar att det är en whiskey vi just avnjutit. Oväntat och angenämt.

Betyg: Möjligen är det vår orutin när det kommer till bourbon som spökar, men det finns något spännande och tilltalande här som är svårt att sätta fingret på. Syrligheten och sötman som i vissa fall kan vara överväldigande känns i det här uttrycket ändå balanserade och överskådliga. Woodford Reserve Distiller’s Select har definitivt gett mersmak för utforskandet av bourbon som produceras hantverksmässigt i den mindre skalan. Betygsmässigt är vi helt överens om att vi inte kan tilldela mindre, men ej heller mer, än 4 av 5 torvmossar (som verkligen inte har något med denna whiskey att göra).

Slutligen uppmanar vi läsare att tipsa om mer intressant amerikansk whiskey, för detta faller oss i smaken. Jack Daniel’s och Jim Beam har vi förstås besökt helt utan att bemöda oss med inlägg på bloggen, men i övrigt är vi öppna för spännande tips från regionen.

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Woodford Reserve dagen till ära”

Nu lanserar Bruichladdich hantverksmässigt framställd rom i ytterst begränsad upplaga, alla signerade Bruichladdichs Master Distiller Jim McEwan. 1:e augusti släpps flera varianter på systembolaget.

Blir ett litet släpp den 1 augusti, men ändå spännande. Glengoyne 16 år swedish oak, slutlagrat ett år på svenska fat. Förra gången den släpptes var den 14 år och hade lagrats på svenska fat i tre månader. (Cask Sweden är några man skall hålla ögonen öppna för. De som importerar Glengoyne och Arran.) Mackmyra moment Jord och moment drivved troligtvis på fatstyrka. Laphroaig Cairdeas Masters Edition 1200 exemplar på fatstyrka 57,3%.
1 September släpper Clydesdale Kilchoman 100% Islay vatted malt på styrka 50%. Strax under 1000 kr för denna begränsade utgåva. Hoppas att Peat har en trevlig sommar!

Vi är som du säkert redan förstått lite mindre aktiva under semester, på var sitt håll i världen. Just nu sitter jag i Florida och har tittat på ett intressant reportage om bland annat Bourbon-industrin. Det är nästan för varmt för att var utomhus mitt på dagen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *