Kategorier
Smakat

Upprättelse med dova avtryck av sherry

Normalt sett brukar festivalutgåvorna från Islay vara det första som hamnar under nosen, men ett litet prov har stått i skåpet bortglömt fram tills helt nyligen. Cairdeas betyder vän, och är också namnet på den årliga utgåvan till vännerna av Laphroaig.

Laphroaig Cairdeas 2014
Laphroaig Cairdeas 2014

Laphroaig Cairdeas 2014

Provad av Martin 2014-12-24

Laphroaig Cairdeas är whisky blandad från 1st fill bourbon och Amontillado-fat, det vill säga fat från en mellanmörk typ av sherry. Utgåvan är buteljerad vid vad som måste antas vara fatstyrka, 51,4% alkohol.

Doft: Hö torkat över torvbrasa. Citronskal. Eleganta rökslingor följer glasets kant. På saltstänkt soltorr drivved ligger tunga, feta hjortron. Vårbrasa och smörblomma. Efter en längre stund blommar torvröken ut i glaset med en smörig biton.

Smak: Initialt torr torvig munkänsla, sedan pommerans och aprikos. Piptobak, murrig och mysig. Morotskaka. I samband med utandning kommer en härlig knorr av granrisrök, mer än något av djup torr barrskog. Torkade aprikoser.

Avslut: Enris och ekplank står för en tydlig textur som håller i länge. Ännu senare tycks en hinna av smör ligga smält över munhålan.

Betyg: Årets upplaga av Cairdeas är en riktig pärla, i all enkelhet. Det är en upphottad version av tioåringen. Mindre röktryck, och större finess. Nu blir det ordentlig upprättelse för Laphroaig, efter ett relativt svalt omdöme av den nordiska julutgåvan. Istället toppas betyget med 5 av 5 möjliga torvmossar.

Whiskyn tar sin tid att blomma ut varför det var först efter att alla intryck hade hunnit tecknats ner som betyget avgjordes. Efter en stund i handen kommer både doft och smak till sin fulla rätt, när både torra och söta sherrytoner framträder.

Med detta önskar jag en riktigt god jul och ett gott nytt whiskyår, men lovar så smått att det kommer fler uppdateringar innan året är över!

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Upprättelse med dova avtryck av sherry”

Det är dock inte fat styrka, cairdeas 2012, 2013 & 2014 är utspädd så att dom 2 sista siffrorna i alkoholprocenten ska matcha buteljerings året.

Kul att veta kanske :), God Jul!

Hej! Efter mycket googlande och funderande hamnade jag här. Försöker överraska mannen och min pappa med varsin fin flaska whiskey. Båda älskar de riktigt rökiga (favoriterna är bl.a. Laphroaig, Bowmore, Ardbeg, Lagavulin m.fl.). Har efter googlingar hittat Octomore 6.1 och Port Carlotte PC8, men redan där brister det. Jag vet att min pappa pratat om Octomore tidigare, men jag gillar utseendet på Port Charlottes flaska mer (ja, det är så djup min kunskap är om whisky). Så, till min fråga, vad hade ni rekommenderat? Är djupt tacksam för svar! 🙂

Ibland ljuger flaskorna inte. Om de inte redan provat Port Charlotte så är det hög tid! Just nu finns Bruichladdich Port Charlotte Scottish Barley i Sverige, vilket säkerligen är ett bra alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *