2011 års bästa whisky till Systemet i maj

Från och med 2 maj kommer den otippade vinnaren av utmärkelsen World Whisky of the Year i 2011 års upplaga av Jim Murrays Whisky Bible att finnas tillgänglig på de Systembolagsbutiker som tillhandahåller produkter ur det tillfälliga sortimentet. Med sina imponerande 97,5 poäng av 100 möjliga kammade den hem en av whiskyvärldens kanske mest prestigefyllda pris. Det var nog fler än vi som höjde på ögonbrynen vid faktumet att en blended scotch knep förstaplatsen. Vi betvivlar inte Jim Murrays förmåga att känna igen en bra whisky, men när priset för bästa europeiska whisky gick till Mackmyra Brukswhisky med sina väl tilltagna 95,5 poäng började vi ändå fundera. På inget sätt är Mackmyra Brukswhisky en dålig whisky, absolut inte, men inte heller är den så pass suverän att den kan axla ansvaret som följer med en poängsumma som är 2 poäng kort från den bästa whiskyn Murray någonsin provat.

Ballantine's 17 Blended Scotch Whisky
Ballantine's 17 Blended Scotch Whisky

Ballantine’s 17

Ballantine’s 17 är en blended whisky blandad och spädd till 43% alkohol. Den här 17-åriga blended whiskyn från består av maltwhisky och grainwhisky från alla regioner av Skottland och har funnits som del av Ballantine’s utbud i över 75 år. Ballantine’s är ett av de olika blendedvarumärken som ägs av Pernod Ricard, en annan är Chivas. Förutom flera blended har Pernod Ricard även ett antal skotska destillerier under sina vingar. Dit hör Aberlour, Glenlivet, Glendronach, Strathisla, Longmorn, Scapa och Tormore. Vi får anta att åtminstone en del av deras blends baserar sig i dessa single malts.

Vi har inte gett oss i kast med speciellt många blended ännu, men nu borde det kanske vara dags att vidga vyerna. Det var ett stort steg för oss att prova Big Peat, som är en blended malt. Den gjorde oss inte besvikna, och vi tror att även Ballantine’s 17 har potential att klara sig bra betygsmässigt.

Om du skall köpa en enda blended whisky i år tror vi att Maj kan vara rätt månad och Ballantine’s 17 rätt whisky. Återkom gärna senare när vi hunnit ge den ett par försök!

Relaterade inlägg:

6 svar på ”2011 års bästa whisky till Systemet i maj”

Hans sätt att sätta betyg är väldigt underliga då han sätter betyg efter vad han väntar sig av whiskyn, så tror han att till exempel en whisky ska vara skitkass men sen smakar ok så blir det ett bra betyg. Jag litar inte på ett enda betyg i den och ballentines 17 är ingen bra whisky. absolut inte värd att lägga pengar på. för 595:- hittar man bra mycket bättre single malt än den flaskan. Jag har 21 åringen om ni vill ha samples, 17 åringen har jag tyvärr inget kvar av.

Tack för varningen!

Det stämmer som du säger att Murray verkar ge orimligt höga betyg till whiskys som inte kan förväntas vara bra. Det gäller tillexempel, som Daniel antydde, även i fallet Brukswhiskyn. Men om man tänker efter fungerar vi nog så också. Det är dock lite lättare att komma undan med det med en betygskala på 0-5 poäng, än med noggrannheten 0-100.

Jag kan inte låta bli att lägga märke till att det står 40% vid din bild. Tror du att de skiljer speciellt mycket?

Frågan är om vi ändå blir tvungna att leta reda på ett prov, även om det inte är lika lockande. Det finns gott om spännande buteljer i beställingssortimentet den här månaden, och jag är eventuellt lite sugen på att prova nya Mortlachen som nästa nyutgåva istället. 🙂

Kan vara typo, har inte kvar flaskan så jag kan inte kolla :/
Den lite äldre varianten ligger snart i en brevlåda på väg mot er. Blev försenad med det andra paketet så jag stoppa ner denna med till er.

Efter att ha provat Ballantine’s 21, blir man något mindre benägen att springa ner till de nya flaskorna med Ballantine’s 17 på bolaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *