I oktober sker inte en lika stor uppdatering av sortimentet whisky på Systembolaget som föregående månad, men det finns definitivt ett par nyheter som tål att nämnas. Håll till godo!
En av de riktigt spännande nyheterna är Glenfiddich Solera 15. Den här single malten är lagrad på tre olika typer av fat i minst 15 år. Tekniken för solerafatlagring kommer ursprungligen från vinindustrin och används framförallt till sherry, madeira och portvin. Solera är benämningen på en delvis pyramidformad uppsättning fat som används i serie. Varje år fylls hälften av innehållet från överliggande fat ner i de underliggande faten. Så småningom finns det tillräckligt mycket vin att de understa lagret är fullt. Då tappas hälten av det understa lagret till flaska varje år. På så vis blandas vin av olika åldrar genom hela lagringen. I Glenfiddich variant rör det sig om andragångs bourbonfat och nya sherryfat som sedan slutlagras i ett stort obehandlat ekfat. Effekten av detta blir att de söta fruktiga och vaniljen balanseras upp av de sträva ektonerna. Spännande nog att prova kanske?
The Glenlivet lanserar sin artonåring. Glenlivet 18 påminner troligtvis en del om Glenlivet Nàdurra Triumph 1991 då de delar ålder. De skiljer sig därmed framförallt i alkoholstyrka, men gissningsvis även något i fatlagring och urval. Glenlivet är ett av de första destillerierna att bli omämnda i text, och faktum är att Glenlivet whisky tidigt blev förknippat med en högkvalitativ rökig whisky (nu för tiden är whiskyn mer elegant). Därför var det många andra destillerier som lade sig till med namnet Glenlivet till sin etikett. Idag är det endast The Glenlivet som får använda namnet i bestämd form och det är få andra destillerier som använder namnet.
Jag är inte speciellt imponerad av whisky från Speyburn. Deras standardbuteljering är visserligen inte dålig, men väldigt tråkig i min smak – len, elegant och intetsägande. Nu kommer den nya varianten Speyburn Bradan Orach som kanske kan övertyga om att Speyburn gör kvalitativ och intressant whisky. Tyvärr hamnar den långt ner på min lista, så risken är överhängande att den inte får en chans av mig denna gång. Om du är ute efter ett elegant alternativ med tydliga malttoner och spår av ljunghonong så är denna flaska antagligen ett utmärkt alternativ och billigt dessutom, endast 289 kr. Ska jag gissa ett bra tillfälle för den här whiskyn så väljer jag älgjakten efter passet eller bandyfinalen på Studenternas (eftersom jag inte jagar).
En taktiskt spännande lansering är Jura Superstition på halvflaska. Den finns redan tillgänglig på 700 ml i beställningssortimentet. Det här måste vara ett tecken på att Jura satsar på whiskyprovare i Sverige, uppskattat! Jura Superstition ligger någonstans mellan Jura Origin och Jura Prophecy i rökighet och skall vara något fruktigare än den senare.
Med viss förvåning hittar vi även en ny Tomatin 25 i sortimentet, även denna på 35 cl. Priset är betydlig humanare än för den fullstora flaskan och håller faktiskt ett bättre literpris. Flaskan landar på 499 kr, jämfört med 1119 kr för den stora flaskan. Om du provar denna whisky vill vi gärna höra ditt omdöme då den troligtvis inte hamnar i någon av våra varukorgar…
Det kan även nämnas att Mackmyra Brukswhisky återlanseras och kommer finnas tillgänglig för det humana priset 398 kr. Vår erfarenhet av Mackmyra hittills är kanske inte den bästa, men vi har blivit bjudna på en provning av Mackmyras olika varianter som whiskyn blandas av, ett elegant samt ett rökigt spritrecept lagrade på bourbon, sherry eller obehandlad svensk visingsö-ek. Efter den provningen vet vi nog bättre vilka flaskor som är intressanta för oss!
9 svar på ”Nyheter för oktober på Systembolaget”
Glöm inte nylanseringen av
Bunnahabhain 12 Years
ingen kylfiltrering och på 46.3%
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=10546
Oj, jag har faktiskt inte reflekterat över att det inte är samma Bunnahabhain som den gamla 12-åringen.
Vi får se till att undersöka den noggrannare. En uppdatering av inlägget kanske är på sin plats. 🙂
Enligt Systembolagets sidor för de båda varianterna av 12-åriga Bunnahabhain så saknar den nya lanseringen sockerkulör (E150).
En lite naturligare utgåva alltså: ingen sockerkulör, ingen kylfiltrering och lite bättre fart under galoscherna. Kul!
En Ralfy video recension på den ”nya” Bunnahabhain 12 Years
http://whiskyreviews.blogspot.com/2010/09/150-bunnahabhain-12yo-craft-version.html
Verkar mycket trevlig. Blir tvungen att införskaffa en för utlåtande snarast!
Egentligen var jag mest sugen på Glenlivet 18 och Glenfiddich Solera 15 i nya systembolags-släppet, men nya alkoholstarkare Bunnahabhain 12 går om till en stadig 1:a på intresselistan.
Verkar som att nästa släpp av Port Ellen kommer i december månad 🙂 Till ett pris på 2800 kr. (Hörde det från en granne som jobbar på Systembolaget)
Spännande! Kanske blir årets julklapp till whisky-hobbyister, men antagligen inte på grund av priset. 🙂
Kommer du köpa en flaska?
Har en Port Ellen i min samling, får räcka med den 😀
Men om plånboken hade öppnat sig, hade valet fallit på Laphroaig 25 år för 2999 kr. Valet idag står mellan laphroaig 18 år eller laphroaig 10 year på fatstyrka.
Har provat den 18 åriga men inte den 10 åriga på fatstyrka.
Vad var ditt intryck av den 10 åriga?
(Behöver inte fråga vilken du hade handlat!??)
Laphroaig 18 är en av de absolut bästa rökiga whiskies jag provat, men jag har ett mycket gott minne av Laphroaig 10 Cask Strength från Stockholm Öl- och Whiskymässa. Den är definitivt något vi borde ta upp i ett senare inlägg.
Som det ser ut nu är det dock Glenfiddich Solera Reserve 15, Glenmorangie Astar och eventuellt ett par godbitar som trillar in i Systembolagets sortiment i november som ligger före i kön.