Kategorier
Smakat

Kan Glenlivet 18 utmana Nàdurra-serien?

Vi har tidigare provat två utgåvor ur Glenlivets whiskies i serien Nàdurra. När jag såg Glenlivet 18 i oktober-uppdateringen av Systembolagets sortiment whisky var jag bara tvungen att plocka hem en flaska för utvärdering. Idag är det tvättdag och jag passar på att fylla tiden mellan trappjagande och maskinbyten med att sitta ner och fundera på innehållet i glaset istället, tydligt mer belönande.

The Glenlivet 18
The Glenlivet 18

The Glenlivet 18

Provad av Martin 2010-10-14

Glenlivet 18 är en speysidewhisky med alkoholstyrka på 43%, med största säkerhet kylfiltrerad till skillnad från syskonen i Nàdurra-serien.

Doft: Estrar, mjukt inlindade i en rund fruktig ton. Päron och ananas, doftar av kompott! Efter en stund i glaset infinner sig äpple i kompotten.

Smak: Återigen mjukt inlindat. Kanske aningen honung och kanel. En syrlig knorr dyker upp innan fatet gör sig hört med en distinkt nötighet, aningen strävt.

Avslut: Mjukt sammanfattad i en chilisötma tonas utrycket av Glenlivet 18 ut. Då och då dyker fatkaraktären och syrligheten omväxlat upp igen i periferin.

Betyg: Glenlivet 18 utmanar definitivt Nàdurra-serien, men jag kan inte avgöra en vinnare mellan Glenlivet 18 eller de något mer naturliga Glenlivet Nàdurra 16 eller Glenlivet Nàdurra 1991. Det får vi spara till ett senare tillfälle. Istället passar jag på att ge Glenlivet 18 det välförtjänta betyget 4 av 5 möjliga torvmossar, samma betyg som till syskonen.

Det blir tydligt att Glenlivets pannor måste producera en stor mängd estrar. Det har även tidigare utvärderingar av Nàdurra 16 och 1991 visat. Det är estrarna som väcker min nyfikenhet för att utforska Glenlivets sortiment noggrannare. Trots att delar av mig saknar det något råare utrycket som finns i icke kylfiltrerad whisky kan jag också se fördelar med en lenare whisky.

Prova gärna att matcha Glenlivet 18 med Glenlivet Triumph 1991 (som också fått 18 års lagring på fat) om du är nyfiken på hur kylfiltrering och en något lägre alkoholhalt påverkar upplevelser i form av doft och smak!

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Kan Glenlivet 18 utmana Nàdurra-serien?”

Gillar nog 16 åriga nadurran mer än 18 åriga, men så är jag lite svag för rena bourbon lagringar med 🙂 speciellt när de är så bra som 16 åringen är. inte fått möjlighet att testa 18 åriga nadurran än men det kommer väl hoppas jag 🙂

Det var ett tag sedan jag provade Nàdurra 16, men jag minns att jag upplevde det som att den hade smalare tongivande estrar jämfört med de två andra flaskorna (banan jämfört med äpple och päron). Undrar om alkoholhalten påverkar upplevelsen mer än den faktiska sammansättningen av estrar.

Jag tycker definitivt att alla tre har olika egenskaper som gör dem väl värda att prova. Berätta gärna vad du tycker om Nàdurra 1991 Triumph när du så småningom får chansen att prova den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *