Kategorier
Smakat

Glenlivet Nàdurra från 1991 en fredagkväll

Eftersom den här månaden lanserat så många spännande whiskies har jag idag vid löning, och med ny budget för whisky, fortfarande inte tömt nyfikenheten. Idag skaffade jag följdaktligen två nya flaskor på väg hem från jobbet. Den här gången kom turen till Big Peat (som vi säkert kommer prova inom kort på peat.se för omdöme) och Glenlivet Nàdurra 1991 som jag hade tänkt prova ikväll.

The Glenlivet Nàdurra Triumph 1991
The Glenlivet Nàdurra Triumph 1991

The Glenlivet Nàdurra Triumph

Provad av Martin 2010-09-24

Glenlivet Nàdurra Triumph 1991 är en begränsad utgåva i serien naturliga uttryck från Glenlivet. Som namnet anger är det en whisky på kornsorten Triumph. Whiskyn är tappad av utvalda fat destillerade år 1991, spädd till 48% alkoholstyrka. Precis som de andra syskonen i serien Nàdurra är denna whisky icke kylfiltrerad. Min flaska är buteljerad i batch 0310B.

Doft: Tydligt påminnande om mustade äpplen, med ett intryck av apelsin och söt citrus. Elegant och fruktigt, med en viss skärpa.

Smak: Inleder kryddigt färgstarkt, sedan söt mandarin som blandas upp med rund smörig hemkola.

Avslut: Avslutar i beskt uttryck av citrus, pommerans! Det finns ett klassiskt metalliskt kling av maltwhisky i avslutet som håller i sig pepprigt och eldigt. En aningen syrlighet dyker upp efter en lång stunds funderande.

Betyg: På det hela taget lever den här whiskyn från Glenlivet upp till mina förväntningar. Det är en elegant single malt med spännande doft.
Betyget blir en stabil 4 av 5 möjliga torvmossar.

Jag skulle gärna sätta mig ner och jämföra Nàdurra Triumph med Glenlivet Nàdurra 16 vid senare tillfälle. Jag tror på förhand att det skulle bli ett svårtippad lopp. Det finns tydliga likheter samtidigt som jag minns helt andra smakupplevelser i den yngre alkoholstarkare versionen (som fortfarande finns att få tag på i Systembolagets sortiment).

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *