Överraskande upplevelser under Stockholm Öl och Whisky 2011

Igår besökte vi Stockholm Beer and Whisky Festival 2011. Med två års obestridlig statistik, båda gångerna den första lördagen i festivalschemat, kan du kanske räkna med att hitta oss där den första lördagen även nästa år. Precis som förra året hann vi prova ett antal spännande utgåvor whisky och dessutom (försöka) nollställa smaklökarna med intressant öl från trevliga mikrobryggerier på mässområdet. Vi skall under ett par följande inlägg försöka pinna ner det vi tyckte var mest intressant på öl- och whiskymässan, så att du som skall dit nästa helg vet vad du kan vänta dig för godsaker innanför portarna. En av de största attraktionerna för oss whiskynördar är kanske möjligheten att få smaka på new make eller som det ibland kallas new spirit, på svenska råsprit, men mer om det i nästa inlägg. Här kommer mina mest oväntade och överraskande upplevelser från Stockholm Beer & Whisky 2011!

Dansk whisky – Braunstein 11:1 och 11:2

Michael och Braunstein 11:2
Michael och Braunstein 11:2

Braunstein är ett ölbryggeri, men framförallt ett whiskydestilleri, som ligger en bit utanför Köpenhamn. Det är alkoholregleringen i Danmark som påtvingar ölproduktion för den som vill destillera whisky. Lyckligtvis har det som bieffekt givit Braunstein ett bra grepp om det lågvin (eller öl kort och gott) som skall förse mäskpannorna med material till slutprodukten maltwhisky. Vi hann visserligen inte prova ölet som erbjöds i montern, men det var nog lika väl det. Vår lista över provade alkoholrelaterade produkter under dagen och kvällen var diger nog ändå. Istället passade vi på att få en rättvis uppfattning om whiskyn från danska Braunstein. Större delen av den årliga produktionen, omkring 35 000 liter, består av ett elegant spritrecept baserad på lokalt odlad dansk pilsnermalt. Den resterande delen, som tar upp omkring fyra månaders produktion och resulterar i omkring 15 000 liter, är ett rökigt spritrecept baserad på malt från skotska Port Ellen Maltings. Vi provade två utgåvor som representerade de båda uttrycken. Först provade vi Braunstein 11:1, som är den första utgåvan från år 2011. Braunstein 11:1 visar på fruktiga tendenser och vi blir nästan förvånade över kvaliteten på den relativt unga whiskyn från ett nystartat destilleri. Vi får förklarat för oss att Braunstein har bra kontakt i whiskyindustrin och att man snarare ser föregångaren Mackmyra som kollegor än som konkurrenter. Michael, som berättar för oss om Braunstein, förklarar att hans bror tidigare har jobbat för Ardbeg, så kompetens har man gott om både internt och via kollegorna i branschen. Slutligen provar vi även Braunstein 11:2 som är en rökig utgåva, lanserad nu i oktober, lagom till höstrusket. Båda utgåvorna finns fortfarande i Systembolagets beställningssortiment för den som är nyfiken och har 999 kr till övers. Vi får se om vi trillar över varumärket igen för en djupare analys!

Innis & Gunn lagrad på Mackmyrafat

Innis & Gunn direkt från fatet
Innis & Gunn direkt från fatet

Vi ser en lång kö leda fram till ett ensamt whiskyfat bredvid en bar som i övrigt verkar vara fylld med Innis & Gunn Spiced Rum Finish, som skall lanseras på bolaget 1 november. Efter en liten stunds väntande får vi prova på resultatet av ett samarbete med svenska Mackmyra. Ölen i fatet har vid vår ankomst lagrats i 34 dagar och är ett av två exklusiva fat, speciellt framtagna för 20-årsjubileet av Stockholm Beer & Whisky. Resultatet är likt några av de tidiga faten från Mackmyra, som Mackmyra Preludium 06. Det är stora ekfatsinfluenser i form av vanilj och smörkola, framför allt i smaken. Vi får berättat för oss att Innis & Gunn utöver sin standardutgåva lagrad på whiskyfat från en okänd speyside-whisky, som vi tror måste vara Glenfiddich, siktar på att lansera minst en specialutgåva per år. I år får man följaktligen möjlighet att avnjuta ytterligare en romfatslagring, ganska lik en tidigare utgåva, med tydliga bananlika mjuka smakreferenser. Innis & Gunn är säkert ingen nyhet för den whiskyintresserade, men på vilket ställe passar den in bättre än en öl- och whiskymässa?

Highland Park 21 och Glenrothes 1988

Dani genom Glenrothes 1988
Dani genom Glenrothes 1988

När vi tog plats vid Maxxium Swedens monter i det ena hörnet av den huvudsakliga mässlokalen, var vi absolut mest intresserade av Highland Park Earl Haakon, den tredje i en serie exklusiva utgåvor som är inspirerade av historisk produktion på destilleriet. När vi dyker upp är den dock helt slutsåld och de sista proverna hade gått åt under en master class på mässan där man provat hela Highland Parks sortiment parallellt. Som rökig whiskynörd kan man inte misslyckas med att själv snabbt hitta något spännande i Maxxiums whiskylista. Värre blir det kanske om man skriver för en whiskyblogg med specialintresset rökig whisky och redan provat allt som verkar absolut mest intressant. Listan är smockfull med trevliga utgåvor från Laphroaig och Highland Park, men vi tar till trumfkortet och ber om hjälp. Dani, som står på andra sidan disken, berättar att han tjuvläst här på bloggen om Laphroaig Cairdeas, eftersom han inte hann med att smaka den innan mässan. Vi bestämmer oss tillsammans för att prova Highland Park 21. Detta för att ompröva förväntningarna på de äldre utgåvorna från destilleriet. Vi kan bekräfta att Highland Park 25 endast utgör en liten krok i trendkurvan, med ett något för vuxet, platt och strävt uttryck. Vi tycker även att en Glenrothes måste provas eftersom de är oerhört populära bland taxfree-besökare. Det heta tipset är att Glenrothes 1988 har fått bra omdömen och borde passa oss väl, vilket visar sig stämma mycket bra. I övrigt konstaterar vi att flaskornas speciella utformning kanske skapar förväntningar utöver det vanliga, både på gott och ont.

Vi blir tvungna att återkomma med fler nedslag på mässkartan senare, så håll ögonen öppna! Om du inte hade möjligheten att fara ut till Nacka Strand, för att snubbla runt bland öl- och whiskyintresserade besökare, måste vi passa på att tipsa om att mässan håller öppet även nästa vecka.

Relaterade inlägg:

17 svar på ”Överraskande upplevelser under Stockholm Öl och Whisky 2011”

Hej har precis hittat till er blogg och den är helt suverän, bra jobbat och framförallt fortsätt!!! Har en liten fråga om hur det funkar om man beställer prov eller flaskor från exempelvis masterofmalt.com? Måste jag anmäla något till skatteverket eller är det bara att hoppas att det kommer fram till min dörr?

Generellt sett gäller att man bör anmäla införsel av alkohol och betala skatt i förväg, om inte annat anges på hemsidan. Vissa internetbutiker samarbetar med svenska tullen (detta beror oftast på att de skickar så stora mängder att de får problem med studsande paket) och lägger helt enkelt på en avgift för svensk skatt.

Det är inte speciellt smidigt att själv betala skatt för privatimport av whisky via internet, men vi har skrivit om det tidigare:

Betala skatt i sverige

Fler tips angående alkoholskatt

Vi kan ju förstås inte uppmuntra till lagbrott, men det finns säkert även de som låter bli att anmäla införsel. Då riskerar man antingen att paketet studsar eller en ytterligare avgift på 10% av det totala skattevärdet. Vi har inte tillgång till någon statistik över hur mycket som smiter igenom tullen (och det tror jag varken tullen eller Master of Malt vill dela med sig av), men jag gissar att mindre paket inte fastnar lika ofta.

Jag vet inte om jag svarat på din fråga, men hoppas att du fått någon klarhet.

Det vore för övrigt intressant att höra om någon råkat ut för att bli uppringd av tullen och krävd på skatt enligt ovan, med straffavgift för utebliven anmälan. Jag har av förklarlig anledning aldrig råkat ut för det. Dels för att jag anmält införsel och dels för att jag köper alldeles tillräckligt (på gränsen till för mycket) av whisky i Sverige.

Tack för svaret rätade ut några frågetecken.
En helt annan fråga, hur vet man hur många ppm en whisky har/innehåller? finns det någonstanns där man kan hitta info på sådant?

Det kan vara ganska svårt att få reda på det. Dessutom skiljer det sig hur man mäter fenoler. Normalt anges maltens fenolhalt, men ibland även fenolhalten i den färdiga whiskyn. Fenolhalten i whisky är lägre, men beror delvis på huruvida den spätts med vatten eller inte.

Vissa tillverkare gillar att skylta med fenolhalter, andra inte. Det är oftast specialutgåvor åt det rökigare hållet som gör det, och det står nästan aldrig vad som mätts. Normala halter fenol på malt i rökig whisky kan vara 8 – 50 ppm. Det är dessutom mycket annat som spelar in i den upplevda rökigheten.

Det här är kanske ingen nytt för dig?

Vi har skrivit även om fenoler tidigare om du är intresserad:

Fenoler och rökig whisky

Tror jag har läst det mesta ni har skrivit även om det bara är typ en vecka sen jag hittade bloggen 🙂 Fenoler och rökig whisky har jag läst.
Jo att det är mer som spelar in på den upplevda rökigheten har jag lyckats greppa. Tänkte bara om det fanns något för det kunde varit kul att se när man har provat något nytt som man upplever som rökigt. Trevlig Helg

Är ganska ny så har inte hunnit prova så många än men en ny bekantskap från vår senaste provning är Peat Reek Single Cask (nr 70865) som jag verkligen gillade sen gillar jag Ardbeg Ten Years och Laphroaig 10 Years (nr 571). Inhandlade en Ardbeg Alligator (nr 10426) i veckan som jag hoppas väldigt mycket på.
Men en favorit är oerhört svårt att välja, finns ju väldigt mycket gott även en del icke rökiga är ju goda 🙂

Det är många som börjar med rökig whisky i Sverige. Jag tror att vi har lätt att ta till oss de smakerna. Själv har jag många favoriter, som du kan se i våra listor. Jag har fått berättat för mig att det är whisky som har störst smakvariation av alla drycker. Kanske är det därför det är så intressant att prova olika.

Istället för att fråga om din favorit whisky så ställer jag den här frågan: hur skulle du förvalta en 1000 lapp (+- 50kronor) på bolaget?

Jag handlar relativt sällan whisky över 1000 kr, och nästan aldrig under 500 kr, så det blir garanterat en trevlig flaska och lite över i budget till nästa inköp

För mig är det oftast beställningssortimentet som lockar, men om jag skulle välja en flaska från hyllan blev det nog en tillfällig besökare som står sig bra i den privata samlingen, exempelvis Ardbeg Alligator, Laphroaig Càirdeas eller Hazelburn Sauternes Wood.

I beställningssortimentet finns det för mycket spännande whisky för att sammanfatta i ett kort svar, men både Bowmore Tempest eller Jura Heavy Peat står högt i kurs hos mig. Annars brukar jag regelbundet kolla av vad som kommer från Bruichladdich och Springbank, som är mina favoriter i det dolda.

Jag tror att Daniel skulle ge dig ett något annorlunda svar, även om vi delar huvudintresset – rökig whisky.

För övrigt tycker jag att alla whiskyskåp borde ha minst en Glenfarclas (exempelvis 12 eller 15).

Oj, var ska man börja!

Nuförtiden förvaltar jag oftast en 1000-lapp genom att införskaffa någon specialrelease som släpps i det tillfälliga sortimentet eller beställningssortimentet. Med det sagt så tycker jag ändå att samma fyrsiffriga lapp kan användas för att plocka upp 2 flaskor med ikonisk rökig whisky i rent utbildningssyfte. Hit skulle jag räkna t ex Talisker 10, Ardbeg 10, Laphroaig 10 och Lagavulin 16. Egentligen kan man ta 2 valfria whiskies från vår sida med presenttips. Kriterierna där var att flaskorna skulle kosta mindre än 500 kr och helt enkelt innehålla riktigt bra whisky.

Tack för svaren fick ju en hel del tips vad som kan vara intressant att plocka hem till hyllan och även provas såklart 🙂

Talisker 10, Ardbeg 10 och Laphroaig 10 står i hyllan 🙂 Lagavulin 16 har jag sneglat på länge kanske dags att slå till. Bowmore tempest finns på radarn efter att jag hittade er utmärkta blogg, Alligatorn kom fram till min hylla förra helgen efter en massa krångel har dock inte hunnit prova den ännu.
Snart blir det en beställning från England för att plocka hem några flaskor som inte går att få tag på här i Sverige. Lutar åt en Octomore, en Cardhu Special Cask Reserve och ytterligare en flaska men där vela jag lite fortfarande.
Trevlig Helg

Octomore låter som ett bra alternativ, men den är så pass extrem att du kanske inte behöver en hel flaska. Första utgåvan finns dessutom fortfarande som Sample hos Master of Malt.

Själva får vi anledning att återkomma till Octomore relativt snart, eftersom vi har en flaska av den 4e utgåvan på kö för utvärdering.

Det blir nog en hel flaska av den 4e utgåvan bara för att 🙂

Vet ni varför Glenfiddich Rich Oak bara finns som 20cl flaska på bolaget?

Jag gissar (och hoppas) att det är ett försök att tillgängliggöra exklusiva utgåvor whisky. Det händer lite då och då att det dyker upp så små flaskor på bolaget.

Ja så kan det ju vara. Jag har absolut inte något emot den mindre flaskan men om man gillar den så vill man ju ha möjlighet att köpa en stor flaska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *