Whisky som lanseras den 1 november

Under dagen upptäckte jag att det nu går att söka på novembernyheter i Systembolagets sortiment. Samtliga produkter markerade med ett C i högra kanten av sökresultatet är sådant som kommer lanseras inom en snar framtid. Därför passar vi på att uppmärksamma några flaskor whisky som dyker upp den 1 november.

Kilchoman Summer Release 2010
Kilchoman grundades 2005 och är det västligaste destilleriet i Skottland, beläget på den västra sidan av Islay. Destilleriet är ett av de minsta i landet med en kapacitet på bara 90 000 liter per år. På Kilchoman har man tagit fasta på gamla traditioner och utför hela processen hantverksmässigt lokalt på ön. Det inkluderar golvmältning, kölning och val av råvaror. Nu har turen kommit till Sverige för lanseringen av Kilchoman Summer Release 2010, som är en whisky helt lagrad på bourbonfat. Det vi hittills har smakat från destilleriet har varit imponerande trots ett det är en relativt ung whisky (som förstås ger sig till känna). Det skall bli riktigt spännande att prova den nya utgåvan och kanske jämföra med en tidigare buteljering. Den här flaskan är buteljerad på alkoholstyrkan 46%, med största sannolikhet inte kylfiltrerad. Den kan bli din för 599 kr.

Mackmyra Special 05 Jaktlycka
Mackmyra lanserar också en ny buteljering i novembersläppet på Systembolaget. Mackmyra Special 05 Jaktlycka består av whisky lagrad på samtliga standardfat i Mackmyras arsenal – nya ekfat, bourbonfat och sherryfat. Dessutom är det kanske den första tappningen någonsin att innehålla whisky lagrad delvis på ekfat som tidigare innehållit lingonvin? Om du kommer över en flaska är vi oerhört nyfikna på att höra din åsikt om hur en lingonberry cask finish står sig mot andra vinfatslagringar. Mackmyra Special 05 jaktlycka 2010 kommer att kosta 590 kr. Whiskyn är buteljerad på styrkan 47,2% alkohol, även i detta fall en hint om att ingen kylfiltrering gjorts?

Caol Ila Distiller's Edition 2010
Caol Ila Distiller’s Edition 2010 dyker också upp i novembersortimentet, till en kostnad av 549 kr. Caol Ilan är buteljerad spädd till 43%, så här kan vi ana kylfiltrering i processen. Vi blev inte grovt imponerade av Caol Ila Distiller’s Edition 2009, men kanske är årets utgåva snäppet vassare. Min erfarenhet är att det är något mindre rökiga whiskies från Diageo som passar bäst för den relativt strikta modellen för efterfatslagring som Distiller’s Edition står för. Faktum är att någon i vår omedelbara närhet använde förra årets Caol Ila DE för att göra sin egen Vat 666 (blandad med lika delar Caol Ila 12) till Getaway Rock Festival i somras. Det passade den utmärkt till!

Förutom en hel massa whiskies i serien Berrys’ Own Selection (fristående buteljeringar av whisky från en mängd olika destillerier) hittar vi en spännande irländsk single malt vid namn Craoi Na Móna i novembersläppet, buteljerad på 46% alkohol. Den här gången i beställningssortimentet. Med priset 769 kr tror jag ändå att jag spar mina pengar till en Port Charlotte An Turas Mor som dyker upp i det exklusivare släppet den 15 november och är ett betydligt säkrare kort. Mer om det vid ett senare tillfälle

Relaterade inlägg:

7 svar på ”Whisky som lanseras den 1 november”

Kilchoman Summer release är bra. Intressant med enbart bourbon tycker jag. Feis Ile -utgåvan var riktigt bra och den var också bourbonlagrad.

Plockade upp en Kilchoman Summer 2010 Release härom dagen. Den ska bli spännande att prova! Ett litet minus dock för den obefintliga förändringen av designen på kartongen. Jag tycker nog att de kunde ha kostat på sig nån större ändring än bara texten i guld-rektangeln, t ex en annorlunda färgton eller så. Nu ser kartongerna för Autumn 2009 Release och Summer 2010 Release helt identiska ut på håll.

var glad för det, annars hade det blivit ännu dyrare. ett vanligt plåtrör har jag hört summor på 60-80:- de exklusivare i trä är 100 och uppåt.. nu har jag inte helt koll på siffrorna men har för mig det låg däromkring.

Jag tror Daniel vill ha designmässig skillnad, så att han kan se skillnad på dem i hyllan. Kika på ett par olika kartonger Ardbeg och alla har en egen stil.

Sen kan man kanske argumentera för att Kilchoman inte är färdig eller har hittat fram till sina standardtappningar och därför inte produktifierat sina utgåvor ännu. 🙂

@Magnus: Som Martin skriver så är det inte ett plåtrör eller en trälåda jag var ute efter, utan bara nån slags skillnad på kartongernas design. Jag tycker att de allra flesta whiskykartonger är snygga, inklusive Kilchomans, problemet är bara att de två släppen har identisk design. Parallellen till Ardbegs smakfulla designändringar är klockren. Så tycker jag även att Kilchoman borde göra, men det har kanske att göra med vad de har råd med som det nystartade, småskaliga och hantverksmässiga destilleri de är.

Skillnaden beror kanske på att man säljer den i butik och inte i beställningssortimentet. Summer versionen är 100 kronor billigare än den som släpptes i våras på bs. Håller med om att kartongen kändes enkel och saknade personlighet. Därför föll mit val för Port Charlotte den 15november och väntar nog lite med Kilchoman!
@Magnus, vet att det är innehållet som räknas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *