Kategorier
Uppsnappat

Kött och whisky

I dag skriver DN om Ica Kvantum vid Liljeholmstorget i Stockholm som har ansökt om serveringstillstånd till charken. Idén är att man ska kunna handla och samtidigt avnjuta enklare mat och dryck i form av öl, vin eller sprit.

ICA och Whisky?
Nya ICA Highland Chark?

Journalisten hos DN har valt att vinkla artikeln mot whisky, kanske för att han själv föredrar att associera chark och kött med whisky. Det är säkert rimligare att tro att rödvin skulle hamna högt på listan, även om en korvbit och en rökig whisky säkert inte skulle sitta fel.

Det som är spännande i det här exemplet är att en ICA-butik tagit steget mot direkt service. Att kombinera restauranger och affärer är väl inte en speciellt dum idé, men det kanske är lättare att göra transformeringen från andra hållet? Tänk dig att kunna beställa hem färska råvaror till en egen middag efter att du varit på lördagslunch på en restaurang på stan. En restaurang som anammat den här idén är Hambergs Fiskrestaurang i Uppsala som både serverar fiskspecialiteter och säljer färsk fisk över disk. Kanske dröjer det inte länge innan fler större matvarubutiker ansöker om serveringstillstånd…

I långa loppet kan vi kanske inte räkna med att få behålla Systembolagets monopol på alkoholhaltiga drycker i Sverige. Om butikskedjor fick tillstånd att sälja sprit och därmed ansvara över åldersgränser och misstänkt langning finns det kanske inte någon bra ursäkt till att inte låta butikerna få serveringstillstånd heller?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *