Kategorier
Smakat

Dalwhinnie 15 – elegant i mildaste laget

Dalwhinnie är ett destilleri i de skotska högländerna som hör till samlingen Classic Malts från Diageo. Dalwhinnie är en traditionellt elegant whisky, trots att platsen för destilleriet ursprungligen delvis valdes för sitt överflöd av torvmark att torka malt och elda pannor med. Destilleriet grundades under namnet Strathspey, efter en närliggande ort, men är nu uppkallat efter byn där det ligger.

Dalwhinnie 15
Dalwhinnie 15

Dalwhinnie 15

Provad av Daniel Martin 2011-03-31

Dalwhinnie 15 är en whisky tappad på 43% alkohol. Den eleganta whiskyn är kylfiltrerad och med färg som är justerad med sockerkulör.

Doft: Banan och aningen salta havstoner, läget till trots. Mjukt av vanilj och aningen spritig. Trots ett huvudsakligen mjukt doftintryck spretar det aningen mot nötigare toner. Det finns fler estrar än banan. Om man letar lite går det hitta päronkompott och äpple.

Smak: Extremt försiktig, mjuk men med en aning sälta. För den relativt höga åldern snudd på intetsägande. Oerhört len på tungan innan fatet försikteligen gör sig till höres.

Avslut: Syrligt, snudd på sur pepprighet. Nästan lite vinaktigt. När smakupplevelsen nästan gett upp upplever vi en spännande mögelost-association som måste komma från fatets avtryck i avslutet.

Betyg: Trots att det är frågan om en mycket mjuk och elegant whisky så spretar det ganska mycket. Det finns inget element som går att fokusera energin på, vilket gör det svårt att analysera upplevelsen. Vi upplever att det saknas lite djup för att nå ett riktigt bra betyg, men det här är en whisky som växer på oss. Den gör sig säkert med en god bok! 3 av 5 torvmossar. Daniel blir påmind om upplevelsen av Rosebank 1990, som även den räckte en bit i sin eleganta enkelhet, men sedan tappade fokuspunkt.

Dalwhinnie 15 är definitivt en bra brukswhisky och kanske med utvecklingspotential hos den inbitne, men inte mycket mer!

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Dalwhinnie 15 – elegant i mildaste laget”

Tycker det här är en riktigt söt whisky, päronsmaken är den som ger djupast avtryck för mig och därför tycker jag den gör sig riktigt bra till diverse fruktiga efterrätter! Tips! 🙂

Bra tips där!

Faktum är att samma flaska som provades ovan långt senare fick följa med på en nyårsfest och uppskattades stort av gästerna, både till kaffet och fördrinken, kanske mest på grund av sina äppel- och päronreferenser skulle jag gissa.

Japp, i övrigt föredrar jag själv smakrik whisky, så det lär dröja innan min dalwhinnie är slut, om jag inte lyckas bjuda bort delar av den! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *