Whiskynyheter på Systembolaget i mars

Det kommer i vanlig ordning en hel del oberoende buteljeringar i beställningssortimentet under mars månad. Själv föredrar jag ofta officiella buteljeringar whisky från destillerierna. I whiskysläppet för mars hittar vi ett par troliga guldkorn, som givetvis förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Ny whisky 1 mars

Kilchoman Summer Release 2010
Kilchoman Winter Release 2010 kommer äntligen till Sverige. Allt vi provat hittills från Kilchoman har imponerat, trots att det är frågan om mycket ung whisky. Kilchoman använder sig endast av råvaror från Islay och är ett av de destillerier som månar mest om gamla traditioner och manuella processer. Kilchoman som är det yngsta destilleriet på ön kan förväntas släppa riktigt intressant whisky när tunnorna når en högre ålder. Här har svensk whisky, som ligger i startgroparna mycket att lära! Klichoman Winter Release 2010, som är lagrad på förstagångsfyllda före detta bourbonfat, är buteljerad spädd till 46% akohol utan kylfiltrering. Flaskan betingar 599 kr, lika mycket som Kilchoman Summer Release 2010, som är lagrad på mindre intensiva bourbonfat.
Auchentoshan Sherry Cask 1998

I beställningssortimentet hittar vi Auchentoshan Sherry Cask 1998. Auchentoshan, som är ett av de sista destillerierna som lever kvar i de skotska lågländerna, har gjort sig känt för en trippeldestillerad elegant whisky. Elegant whisky passar ofta utmärkt till fatförädling. Det är exempelvis Glenmorangie, från de skotska högländerna, ett bra exempel på. Om du redan uppskattar Auchentoshan tror vi att Auchentoshan Sherry Cask kan bjuda på något alldeles extra. Whiskyn är buteljerad på vad vi måste anta är fatstyrka, 54,6% alkohol och kostar vid beställning 695 kr. Malten som används på Auchentoshan är helt orökt och håller faktiskt en fenolhalt på 0 ppm, enligt Philipson Söderberg som är Auchentoshans svenska distributör.

Whisky vi missade i Februari

Vi missade helt det släpp av exklusiv whisky som skedde 21 februari. Om du är sugen på en flaska som ingår i det exklusiva sortimentet, som till en början bara är tillgänglig i de utvalda butiker som håller det exklusiva sortimentet, kan du ringa till ditt lokala Systembolag och beställa en flaska för uthämtning.
Bruichladdich Black Art 2 1989

Själv hittade jag på det viset en flaska Bruichladdich Black Art 1989 (andra utgåvan). Bruichladdich Black Art 2 är i traditionell anda för Bruichladich en blanding av ett antal olika fatlagringar från destilleriet, den här gången med en yngsta ålder på 21 år. En av mina absoluta favoriter i kategorin mys-whisky är andra utgåvan av Bruichladdich Fifteen, men nu höjs förväntingarna för en trolig ny kanditat! Bruichladdich Black Art är icke kylfiltrerad, spädd till 49,7% innan buteljering till en spexigt utsmyckad flaska av klassisk form för the Laddies whiskysortiment.

En annan spännande flaska som lanserades i det exklusiva sortimentet 21 februari är den danska Braunstein 10:3. Om du är intresserad av att hitta fler whiskies kan du gå in på Systembolagets hemsida och använda deras nya sökfunktionalitet och söka genom att välja varugrupp Whisky och sedan Små partier som andra urval.

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Whiskynyheter på Systembolaget i mars”

Lite besvikna på Kilchoman! Nästa släpp av kilchoman skulle vara lagrad i fem år. Nu kommer de att släppa 2011 (70% 3 år och 30% 4 år) Undrar vad syftet är, mer än att de skall få in pengar?

April månad kommer där att lansera flertal mindre buteljer. Även en japanare till ett bra pris. Se på Systembolagets hemsida och kanske skriva lite om dem 🙂
Peter

Japp, vi kommer definitivt uppmärksamma ett par flaskor inför april. Speciellt som Ardbeg Corryvreckan kommer tillbaks till Sverige! Det kommer dessutom mer om Ardbeg inom kort eftersom de planerar mycket spännande nu på vårkanten.

Vi har haft lite lugnare tempo eftersom vi flyttat till ny lägenhet respsektive nytt hus och det är en del att stå i. Dessutom är jag med i en vikttävling (efter nyår) som gör att mitt intag av alkohol är begränsat. Som det ser ut nu leder jag med 13 kg viktminskning över två och en halv månad. Det är dock över 12 april, och då förväntas whiskyprovningarna återgå till det normala.

Kanske ännu mer spännande än Japanen är Glenfiddich Rich Oak på 20 cl! Jag var tvungen att köpa en redan på fredagen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *