Kategorier
Smakat

Whisky räddad från elden på Littlemill

I maj är det dags för nästa utgåva i Folke Anderssons serie Part Nan Angelen. Sedan varumärket återupptogs 2012 har vi hunnit prova P.N.A. Glen Scotia och P.N.A. Deanston, nummer tolv respektive tretton i serien. Denna gång är det frågan om en utgåva från ett destilleri som tystnat, eller ett silent still som ett fåtal utgåvor i serien tituleras.

Littlemill kunde länge göra anspråk på att vara det äldsta destilleriet i Skottland, med registrerad produktion så tidigt som 1772. Verksamheten lades ned 1994 och tio år senare förstördes det som återstod av destilleriet i en misstänk avsiktlig brand. Littlemill som ligger på gränsen mellan hög- och lågländerna klassificeras oftast som en lowland eftersom whiskyn från början framställdes genom trippeldestillering. På 1930-talet bytte destilleriet emellertid till dubbeldestillering, som är vanligast i högländerna och som idag helt dominerar skotsk maltwhisky.

Part Nan Angelen Littlemill Silent Still
Part Nan Angelen Littlemill Silent Still

Part Nan Angelen Littlemill

Provad av Martin 2013-03-20

Part Nan Angelen Littlemill destillerades 1992 och har sedan legat 20 år på fat av amerikansk ek. Whiskyn är buteljerad vid 46,2% alkohol, precis som de föregående två utgåvorna i serien. Den har inte kylfiltrerats och har sluppit färgjustering. Utgåvan släpps i en begränsad upplaga om totalt 1073 flaskor. På grund av destilleriets historia börjar fat från Littlemill dessutom bli allt mer sällsynta.

Doft: Friskt av gröna äpplen och röda krusbär. Honungsmelon. Mjukt och försiktigt inlindat finns det citrustoner här också. Nyklippt gräs. Gurka. Stjärnanis och vaniljstång.

Smak: Mustigt maltig med klädsamt mogen kryddighet. Kanel? Kiwi och mango. Hjortron. Sötsur sås!

Avslut: Söt mandelmassa och sträv valnöt tävlar om uppmärksamhet. Sötman verkar vinna i längden, men det är ett jämt lopp. Till slut känns tungan som om där legat en apelsinkaramell.

Betyg: Denna Littlemill som på pappret borde vara enkel och mjuk bjuder på både karaktär och tyngd. Jag får dock inte riktigt ihop doften med den övriga upplevelsen. En tydlig friskhet i doften lovar om elegant avslut med finess och istället kommer ett muller av fatkrydda. Om inte annat är detta definitivt en spännande åktur som för mig är värd 4 av 5 torvmossar på vår betygsskala.

Det kan hända att jag inte är rätt person att bedöma en elegant whisky, men med det nämnt vågar jag påstå att Littlemill är den trevligaste utgåvan från Part Nan Angelen vi provat hittills. Om Folke vill plocka enkla poäng hos oss kommer han antagligen billigare undan med en ung whisky med hög alkoholhalt och övertydlig smakprofil. Då tror jag ändå att lågländaren ovan är precis vad varumärket behöver av utgåva nummer fjorton i serien.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *