Kategorier
Smakat

Whiskyblogg.se är först med egen whisky

Jag tror det är många som tänkt tanken. Vore det inte kul att ta fram en egen buteljering?

Whiskyblogg.se blir först bland bloggarna att släppa en egen utgåva, med hjälp av Svenska Eldvatten som på kort tid byggt upp en riktigt intressant verksamhet. Vi har lovat Johan på Whiskyblogg att som vanligt vara brutalt ärliga, men jag tror inte det finns något vi kan skriva som skulle förta hans upplevelse av den egna utgåvan. Om du är intresserad av Johans omdöme av utgåvan kan du läsa det i recensionen på Whiskyblogg.se, varifrån vi fått låna bilden nedan.

Whiskyblogg Tormore 1995
Whiskyblogg Tormore 1995

Whiskyblogg Tormore 1995

Provad av Martin 2013-03-09

Whiskyblogg Tormore är en mycket begränsad utgåva. Endast 62 flaskor från ett före detta bourbonfat buteljerades under etiketten. Det är alltså frågan om whisky från ett enskilt fat, buteljerad vid fatstyrka på 51,6% alkohol. Fatet fylldes med whisky i september 1995 och tappades i september 2012, vilket ger den totala lagringsåldern 17 år.

Doft: Det börjar med citron. Smör, gröna äpplen och framför allt ananas följer. Yoghurtöverdragen ananas och vanilj! Efter ett tag honung och äppelmos.

Smak: Tryck var det här! Den väl tilltagna alkoholhalten drar kryddiga sensationer över tungan. Där finns kolade ekfat med en härlig sotighet. Apelsinskal, valnöt, rostade solrosfrön och enbär.

Avslut: Varm sotig ek. Sötma och nötighet från en kärna av vilda körsbär. Äppelmos och mandelmassa.

Betyg: Det är en riktig myswhisky vi har provat. Speciellt spännande är doftspektrumet. Det finns kvaliteter även i smak och avslut, men de överträffas vida av doften. På sätt och vis är det inte fel, för doften tenderar att räcka längre. Faktum är att doften stannar i glaset långt efter whiskyn försvunnit. Betyget landar på 4 av 5 möjliga torvmossar.

Om man dristar sig att jämföra denna Tormore med SMWS-utgåvan som vi tidigare provat så finns där ett flertal likheter, exempelvis sotigheten. Så här i efterhand tror jag snarare att sotigheten härstammar av en väl generös skärning av whiskyn, snarare än hårt kolade fat. Nu fattas bara att prova en standardbuteljering från destilleriet, för att se hur de här två oberoende buteljeringarna förhåller sig till de ordinarie.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *