Kategorier
Smakat

Först av sju stjärnor från Spirit of Hven

På ön Ven mittemellan Sverige och Danmark ligger destilleriet Spirit of Hven, som satsar stort på noggranna val av fat för lagring av svensk whisky. I början av mars missade vi nästan att den andra utgåvan i ordningen av Spirit of Hven Single Malt Whisky lanserades på bolaget, men blev lyckligtvis påminda om detta. Det är frågan om en något större upplaga än den första utgåvan, med ett något överkomligare pris som följd av detta.

Whiskyns namn har inspirerats av himlavalvet, gissningsvis med anledning av de historiska anknytningarna till astronomi på ön och observatoriet Uranienborg. Whiskyn är den första i en planerad serie begränsade utgåvor, döpt efter den röda jätten Dubhe, en av stjärnorna i Karlavagnen som består av de sju starkast lysande stjärnorna i Stora Björn. Namnet Dubhe kommer ursprungligen från arabiska och betyder björn.

Spirit of Hven Seven Stars No.1 Dubhe
Spirit of Hven Seven Stars No.1 Dubhe

Spirit of Hven Dubhe

Provad av Martin 2013-03-09

Spirit of Hven Seven Stars No.1 Dubhe är en begränsad upplaga om 10 250 flaskor à 50 cl, vilket kan jämföras med 4 444 flaskor för den första utgåvan. Whiskyn har lagrats på en blandning av amerikansk, fransk och spansk ek. Utgåvan som destillerades 2008 har nu buteljerats vid 45% alkohol.

Doft: Oväntat utmanande med råglimpa och salmiak. Det påminner om den gamla klassikern 50/50, hallon- och lakritsklubba. Hjortron och aningen läder. Det finns något mjukare därunder som grädde eller smörkola.

Smak: Till en början mjuk och sval mandelmassa. Sedan tilltagande ungdomligt spralliga kryddintryck av peppar, sötlakrits och ingefära.

Avslut: Dubhe har ett tidigt avslut, om du förstår vad jag menar. Tidigt, men långt. För det finns många nivåer på de ektoner som lättast sammanfattas som peppriga. Chili, vitpeppar, paprika och kanel. Det finns nötighet här också, som bränd mandel.

Betyg: Dubhe är en stjärna som både imponerar och levererar sin ålder till trots. Jämfört med den första utgåvan, som visserligen är fullt njutbar, är detta absolut ett steg i rätt riktning. Det mesta är tydligt och om man letar lite hittas enkelt fler lager. Summeringen 4 av 5 torvmossar lovar gott för framtiden och vi ser fram emot nästa utgåva i serien.

För den som funderar på att samla på Spirit of Hven verkar det rimligt att anta att det blir just sju unga utgåvor innan ett nytt koncept antas, men vi kan förstås inget lova. En av sakerna som särskiljer Spirit of Hven från andra destillerier är att de själva väljer ek till sina fat och lånar ut fat till vingårdar i de fall som whiskyn inte skall fyllas på fat av färsk ek. Läs gärna mer om destilleriets arbete med ekfat i reportaget från vårt besök på Spirit of Hven!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *