Kategorier
Besökt

Spirit of Hven med ekfat som specialitet

Som destilleri nummer tre att lansera en svensk whisky hör Spirit of Hven till pionjärerna i landet. Det är dock tydligt att förarbetet till den första utgåvan Spirit of Hven Urania varit omfattande. Destilleriet är beläget på ön Ven utanför Landskrona. Ön är något av en semesteridyll och för dig som planerar en semester i soliga Skåne kan en dagstur till Backafallsbyn kanske vara något. Spirit of Hven är ett litet destilleri med alla mått mätt. Mäskpannan tar endast 1500 liter och spritpannan 750 liter. Det kan jämföras med lilla Kilchoman som producerar nätta 70000 liter om året i sina nästan exakt dubbelt så stora pannor, 3000- respektive 1600 liter. Därtill kommer att Spirit of Hven inte enbart producerar whisky. Det ges utrymme åt fler spritsorter, samtliga lagrade på ekfat.

Anja och Henric Molin på Spirit of Hven
Anja och Henric Molin på Spirit of Hven

Vi har privilegiet att få bli guidade runt destilleriet av Henric Molin. Henric har jobbat med whisky i 20 år, men framförallt har han forskat på ekfatets inverkan på sprit (och whisky). Det är tydligt att ordning, noggrannhet och säkerhet alla har hög prio på Henrics lista. Vi blir exempelvis tvungna att lämna kamera och annan elektronisk utrustning bakom oss när vi går in på anläggningen, och det sitter en koldioxidgivare fäst vid bröstfickan på labbrocken under hela turen runt produktionsanläggningen. Vi blir visade förbi jäskar i rostfritt stål. Däri jäses malten till relativt höga 6-8% alkohol. Det är för att få ut så mycket smakämnen som möjligt. En relativt hög halt mjölksyra bidrar vid destillering till ytterligare estrar med olika smak- och doftegenskaper. Vi får smaka på mäsken och jag förvånas över den relativt försiktiga syran. Förväntningen låg närmre spontanjäst belgare än den syrliga färsköl det faktiskt verkar vara. Jag passar även på att smaka på råspriten (till ekologiskt brännvin) från pannorna, nervattnad till 40% alkohol. Resultatet doftar trevligt av körsbär.

Spirit of Hven är antagligen unika i världen när det gäller urval av ekfat för lagring av whisky. Precis som de flesta andra destillerier lagrar man whisky på olika varianter av amerikansk och europeisk ek. Henric berättar att bland de över 600 arterna är det endast en liten del som passar för lagring av ädelsprit. Exempelvis aktar han sig gärna för den svenska ek som planterats av flottan på 1700-talet. Detta speciellt för att dessa ekar valts ut för sin egenskap att stå emot saltvatten och ha en konserverande inverkan på virket. Ekfat av sådana träd får därför högre halter av bland annat garvsyra som kan ge oönskad effekt vid lagring av whisky. Henric berättar också att det finns problem med exemplar av europeiska ekar som blivit utsatta för diesel- och fotogenskador under andra världskriget. Därför tar man prover från alla träd och väljer endast virke från de årsringar som förväntas ge önskat resultat vid lagring.

Samtliga ekfat väljs och sätts samman med målet att lagra vodka, gin, kryddat brännvin eller (framförallt) whisky. Utvalda fat lånas ut till vingårdar som destilleriet samarbetar med. På så vis håller Henric full koll på fatens historia. I praktiken betyder detta att man inte bara måste planera tio år framåt för lagring, utan även sedan tio år bakåt i tiden planerat för att förbereda de fat som skall fyllas idag. Spirit of Hven använder inte heller bagagnade bourbonfat, utan låter istället de övriga spritsorteran inviga de fat som inte lånats ut till vingårdar. Det kryddade brännvinet ligger exempelvis ett år på fat innan det smaksätts och slutdestilleras, varpå de får ytterligare en tid på fat innan buteljering. Somliga whiskyfat är även helt oanvända innan de fylls med råsprit och läggs på lager.

Besökscentrum för Spirit of Hven, Backafallsbyn
Besökscentrum för Spirit of Hven, Backafallsbyn

Det är tydligt att Henrics noggrannhet och metodiska arbetssätt är nyckel till framgång för det lilla destilleriet, även om han blygsamt tillskriver övrig personal stor del i resultatet. Med en bakgrund som kemist angriper han hantverket genom analys av slutproduktens beståndsdelar. Henric förklarar att det i förväg bestäms hur länge en viss fatfyllning skall ligga lagrad, och att whiskyn designas så att den skal tåla sin lagringstid på bästa vis. För längre lagring måste därför whiskyn innehålla mer syror som kan ombildas till andra smakämnen.

Henric tycker att whisky skall kunna vara god nog att buteljeras även vid ung ålder och att den bör tåla att vattnas ner hårt. Så när jag slutligen får ett prov av Urania under näsan visar sig den tre år unga utgåvan fullt njutbar, speciellt spädd med vatten. Vi ser kanske ändå framförallt fram emot vad som komma skall – med så många spännande fat på lager. Möjligen fortfarande influerad av det tidigare provet råsprit hittar jag körsbär även här.

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Spirit of Hven med ekfat som specialitet”

Fortfarande kvar i Skåne? Då skall ni åka över till Helsingör. Helsingör vinhandel har Big Peat christmas edition för 399 danska kronor. Kvickly/coop har Pittyvaich 20 Year Old 1989(70cl, 57.50%) för 599 DKR cirka 700 skr (kostade 1499 kr på systembolaget) Diageo’s 2009 Special Release. Kolla också in Slots vin/Rasch har har kvar 1987 års Craggnamore distillers edition.

Nej, det var ett par veckor sedan vi besökte Spirit of Hven, men tack för tipset! Det blev istället en Balvenie Single Barrel 15-åring från fat #718 på 47.8% alkohol och senare en klassisk Glenfiddich 18 i lagom 20 cl på färjan hem från Danmark.

Det var dock tydligt att finsprit inte var prioritet i vinbutikerna i Helsingör. Hittade bara en butik med Ok utbud av singel malt och en annan med endast ett par roliga utgåvor som stack ut bland bulk-sortimentet. Jag gissar att det går fynda bättre om man vet var man skall leta.

Jag gissar att du kanske redan varit på besök hos Spirit of Hven, eftersom du har lagom avstånd?

Har inte varit på Hven detta år, men förhoppningsvis blir det en kall mörk vinterdag/ med övernattning. Får se vad som händer då man fyller år???

Som du skriver så handlar vi svenskar inte finsprit då vi åker till Helsingör. Blir tio i topp blended och de klassiska single malt som hamnar i varukorgen.
Men det är hökögat som hittat alla de roliga flaskorna det sensate året. Även så får man bra kontakt med handlarna och visats bak till lagret. Där på hyllorna lite i skymundan står de.
Av en slump hittatde jag Diegos special release för otroliga 700 Skr, blev till ett måste i hyllan.

Trevligt med att ni besökt Hven och en spännande läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *