Kategorier
Smakat

Exklusiv bourbonlagrad Macallan från 1990

Vi lovade tidigare att det skulle bli fler djupdykningar i oberoende buteljeringar under 2013. Det är egentligen lika mycket för vår skull som för din som vi bestämt oss för att ta ett par skutt ut i okänd terräng. Det kan annars vara lätt att snöa in sig på de trygga alternativen när man står inför valet.

Denna gång landar vi i det något mer påkostade segmentet, vid en Macallan från 1990, med en prislapp som sånär som på en tia matchar whiskyns årgång. Med tanke på att det blir den första Macallan vi recenserat, kan det vara lämpligt att berätta att det inte är en typisk utgåva om man jämför med destilleriets egna buteljeringar.

Mackillop's Choice Macallan 1990
Mackillop’s Choice Macallan 1990

Mackillop’s Choice Macallan

Provad av Martin 2012-03-04

Mackillop’s Choice Macallan är en utgåva från ett enstaka fat. Fatet, nummer 2397 i ordningen på destilleriet, fylldes i februari 1990 för att sedan buteljeras i mars 2012. Det summerar till 22 års lagring. Mackillop’s Choice produceras av Angus Dundee, som äger destillerierna Tomintoul och Glencadam. Just denna utgåva är buteljerad vid fatstyrkan 50,6% alkohol.

Doft: Päronkompott och äppelmos, mjukt och lent trots alkoholhalten. Citron, persika och chokladmousse. Fortfarande väldigt mjuk tillåter whiskyn ändå en viss nötighet att slippa igenom. Kolanappar, apelsin och slutligen vanilj.

Smak: Betydligt mer bett inledningsvis jämfört med doftbilden, rundas av med en sötma av nyponsoppa. Kåda, tallskog och torr cider. Faten ges ordentligt utrymme utan att de blir påträngande. Makademianöt och bred rund ek.

Avslut: Varm och rund med viss kryddighet, kanel. Påminner något om fiskarens halstabletter, om än mjukt och kontrollerat. Fortfarande äppelcider, kanske inte längre torr men likväl mustad. En honungslik sötma är allt som stannar kvar.

Betyg: Detta är en Macallan som växer starkt mellan första och andra fyllning av provglaset. Det börjar elegant, men drar snabbt mot mysigare, burrigare uttryck. Det är definitivt frågan om full pott, 5 av 5 torvmossar, men när det väl är konstaterat följer logiskt funderingarna om betyget motiverar priset. Det svaret sitter den på som letar guldkorn bland de exklusivare bourbonlagringarna.

Om detta verkar spännande kan vi tipsa om att det finns fler utgåvor under varumärket Mackillop’s Choice med varierande prislappar att välja bland, både rökigt och elegant. Vi blir därmed tvungna att återkomma därmed med en uppföljningen så småningom. Härnäst ser vi kanske ändå mest fram emot att prova vad våra vänner på Whiskyblogg.se tagit fram i samarbete med Svenska Eldvatten.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *