Nytt på systembolagets whiskyhylla i mars

Som vanligt när det är dags för nyheter på Systembolaget, vill vi passa på att uppmärksamma ett par utvalda utgåvor. Nytt för dagen är dessutom möjligheten att titta i den kompletta listan av nya lanserade maltwhiskies i mars. Vi har dessutom passat på att lägga upp motsvarande listor för februari och januari i efterhand. Avsikten är självfallet att underhålla lanserings-sidorna med uppdateringar månadsvis. Listan hittar du på vår samlingssida för Systembolaget.

Nyheter på hyllorna 1 mars

Longrow Burgundy Wood

Den flaska som lockat mig absolut mest denna månad hade jag faktiskt redan planerat att köpa sedan tidigare. Longrow Burgundy Wood fanns tidigare endast i beställningssortimentet, men hamnar nu, likt Hazelburn Sauternes Wood och tidigare Springbank Claret Wood, på hyllorna. Longrow Brurgundy Wood är lagrad 11 år på refill bourbon innan whiskyn förts över till nya bourgognefat för ytterligare 3 års lagring. Efter totalt 14 år på fat har whiskyn tappats på 56,1%. Kostnaden på hyllan är något mindre än tidigare i beställningssortimentet, nämligen 795 kr. Faktum är att jag blev tvungen att genast säkra ett exemplar för vidare utforskning av de spännande fatlagringar som kommer från Springbank i Campbeltown.

Glen Scotia Part Nan Angelen

Lustigt nog var även den flaska som lockade näst mest på hyllan, en single malt från just Campbeltown. Det står nämligen något så ovanligt som oberoende buteljering av Glen Scotia där. Det är frågan om en utgåva från Part Nan Angelen. Vi har inte haft möjligheten att prova Glen Scotia i någon större utsträckning, men en utgåva från SMWS som vi smakade på Öl- och Whiskymässan 2011 hör till det mer spännande i söt (smutsigt) rökig sotighet som går finna whiskykartan. Nu hör det till saken att SMWS inte alltid lanserar typriktiga fat i sina hemligt numrerade utgåvor, men det vore förstås ändå intressant att utforska detta elusiva destilleri lite djupare om tillfälle bjöds.

Highland Park Thor

För den som missat de virala kampanjerna för den nya utgåvan från Highland Park, går det nu inte längre att undgå spektaklet. På whiskyhyllan står nämligen den största kartongen en 70 cl flaska kan uppbåda. Den som inte vill lyssna till åskguden predikandes på Twitter, kanske ändå bör fundera på huruvida en exklusiv utgåva som Highland Park Thor, ändå inte passar bäst i en snidad träställning, och om det högre priset som därmed tillkommer är värt besväret. Highland Park Thor är en 16-åring på 52,1% alkohol, som kostar dig 1295 kr. Vi får verkligen hoppas att det höga priset faktiskt motiveras av en extraordinär utgåva. Om man tittar historiskt på Highland Parks utgåvor, som Highland Park Earl Magnus och Highland Park Saint Magnus, så vet vi att betyget är högt oavsett pris.

Nyheter i beställningingssortimentet 1 mars

Vi har faktiskt redan tidigare varit i kontakt med en av de tre nya utgåvorna Bunnahabhain från Svenska Eldvatten. Då recenserade vi Bunnahabhain Peated & Sherry Matured 1997, men trots att den gick ur provningen med mycket gott betyg insåg vi att det antagligen är Bunnahabhain Sherry Matured 1991 som är den verkliga ädelstenen i samlingen, med en fin fatlagring på lagom styv whiskygrund. Till trilogin hör även en rökig whisky lagrad på ett klassiskt bourbonfat, nämligen Bunnahabhain Peated 1997. Vi blir tvungna att återkomma med nya omdömen när vi hunnit prova de övriga två utgåvorna lite noggrannare.

Därmed hoppas vi att du fått chansen att bli inspirerad, eller i vart fall fått ett lite bättre grepp om whiskynyheterna i mars. Som vanligt uppskattas tips på intresanta flaskor vi kan ha missat i förbifarten!

Relaterade inlägg:

8 svar på ”Nytt på systembolagets whiskyhylla i mars”

När kommer recensionen av Longrow Burgundy Wood?
Har sneglat lite på den också. Tycker den låter spännande.

Vi skall försöka hinna med att prova den inom en vecka. Faktum är att jag var tvungen att återbesöka Springbank Claret Wood och tog med mig ett litet prov till lagom fredagsölen på jobbet, vilket verkade uppskattat av alla som fick sniffa och smutta.

Springbank Claret Wood är för övrigt en utgåva som växt ordentligt på mig, så jag är förväntansfull inför öppnandet av Longrow Burgundy Wood, samtidigt som jag hoppas att nästa utgåva i serien fatförädlingar från Springbanks pannor dyker upp i beställningssortimentet inom kort. Om man tittar på deras webshop, så är det just produkten Springbank som lyser med sin frånvaro i Wood-serien. Då är det kanske också Springbank som kommer härnäst, om de inte tänkt lansera något liknande från nya Glengyle-anläggningens produkt Kilkerran, som än så länge bara finns lanserad i 6 års ålder ”Work in progress”.

Kunde inte hålla mig riktigt utan nu står det en flaska Longrow Burgundy Wood i hyllan! Provsmakning sker nog redan ikväll.

Nej, detta blir den första för min del.
Den var riktigt god tycker jag.

Då kanske det är läge att prova Hazelburn också – innan den utgår från det tillfälliga sortimentet? Det är förstås stor skillnad i karaktär, även om det är samma koncept.

Vi har hur som helst fått vantarna på ett prov av Glen Scotia P.N.A. Det kan alltså väntas utlåtanden om både den och Longrow Burgundy inom kort.

Måste säga, fick testa Highland Park Thor på en provning här i veckan, och jag måste säga att den är intressant! Först len och mjuk som honung i käften, som helt plötsligt bara exploderar i både styrka och smak.

Skulle du säga att smakupplevelsen motiverar det höga priset på Highland Park Thor?

Vi borde förstås försöka få tag i ett prov för att få en egen uppfattning, men det finns mycket spännande whisky att prova. Härnäst ser jag fram emot Glenmorangie Artein som kommer till systembolaget vid uppdateringen av sortimentet 2 april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *