Kategorier
Uppsnappat

Spelschema för svensk whisky

Svensk whisky får ofta uppmärksamhet i svensk media. Helt nyligen skrev DN om Mackmyras historia som pionjärer för svensk whiskyindustri. Det finns idag flera nya svenska destillerier där i princip samtliga anammat Mackmyras modell att sälja fat innan lagringen är slutförd. En annan spännande strategi för att täcka delvis täcka kostnader under uppstartsåren är att buteljera whisky från skotska destillerier, något som görs av både Ådalen (Box Whisky) och Bergslagen (Engelbrekt Whisky), antingen som single cask whisky eller genom att blanda egna blended whisky.

Vi tänkte därmed sammanställa spelschemat för svensk whisky. Nedan finner du en tabell med företag som destillerar eller har för avsikt att destillera svensk whisky. Tipsa oss gärna om vi har missat något nystartat destilleri!

Företag Registrerat Varumärke Produktion
Mackmyra Svensk Whisky AB 1999 1999 Q4
Wannborga på Öland AB 1995 2007 Q4
Spirit of Hven AB
Backafallsbyn Aktiebolag
2010
1984
Hven Whisky 2008 Q2
Norrtelje Brenneri Aktiebolag 1994 Roslagswhisky 2009 Q1
Grythyttan Whisky AB 2007 2010 Q4
Ådalen Destilleri AB 2007 Box Whisky 2010 Q4
Smögen Whisky AB 2009 2010 Q4
Lappland Destilleri Aktiebolag 2010 2011 Q2
Bergslagens Destilleri AB 2009 Engelbrekt Whisky 2011 Q3
Gammelstilla Whisky AB 2005 2011 ??
Gotland Whisky AB 2007 Isle of Lime 2011 ??

Vi tror och hoppas att intresset för svenskt producerad whisky kommer att öka med intresset för exklusiv whisky i lag. Det ska bli spännande att se vad som händer om destillerierna får tillstånd för gårdsförsäljning också. Det borde göra whiskymarknaden tillgänglig även för mindre producenter…

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Spelschema för svensk whisky”

Ådalen Destilleri AB gick tidigare under pseudonymet Box Destilleri, men säljer fortfarande blandad whisky från Skottland under varumärket Box Whisky. Det verkar som om Box kommer komma i den tredje vågen av svensk whisky, efter Spirit of Hven AB (Hven Whisky).

Bergslagens Destilleri gick under vår radar, men jag har förstått att ni medverkade och fick pris för er blended på Örebro Öl- och Whiskyfestival. Går det få någon inblick i vilka fat ni blandat Engelbrekt Bended Malt av?

Jag har fyllt på med Wannborga (på Öland), Norrtelje Brenneri och Gammelstilla Whisky i listan.

Saknas det något annat svenskt whiskydestilleri?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *