Kategorier
Smakat

Skotsk whisky från Bergslagens Destilleri

Bergslagens Destilleri planerar att komma igång med produktion av svensk whisky nu under hösten. I samma anda som Mackmyra kommer man bland annat satsa på fatägare. Det går redan att boka fat i kategorierna bourbon, oloroso och amerikansk ek. I väntan på produktionsstarten har destilleriet emellertid tagit fram två skotska produkter att föra fanan för det registrerade varumärket Engelbrekt Whisky. Vi blev givetvis nyfikna och var tvungna att prova Engelbrekt Blended Malt Scotch Whisky, som utmärkts med priset bästa icke-rökiga whisky max 18 år under Örebro Öl- och Whiskyfestival 2010. (Läs mer på destilleriets hemsida.)

Engelbrekt Blended Malt Whisky
Engelbrekt Blended Malt Whisky

Engelbrekt Blended Malt

Provad av Daniel och Martin 2011-09-08

Engelbrekt Blended Malt är en av de två utgåvor skotsk whisky från destilleriet i Nora som finns att tillgå i Systembolagets sortiment. Whiskyn som tagits fram av Master blendern Ola Lindberg på Bergslagen Destilleri, består av ett urval single malt som var för sig lagrats minst 10 år på ekfat.

Doft: Fruktig och kryddig, körsbär kanske aningen av kanel. Punchpralin. Samtidigt är den len som honung. Vi tror att det är relativt stora delar Speyside-whisky i den här blandningen.

Smak: Initialt (försiktigt) syrlig och krusig. Sedan breddas utrycket med en kryddighet och försiktigt tilltagande sötma. Vi anar både vitpeppar och kanel. Smakutrycket utvecklas makligt, som en lugn söndagstur i lagom fart.

Avslut: Apelsinmarmelad och värmd blandssaft. Något metalliskt kryddig av tuggummi i 50-öres-kategorin vi inte minns namnet på, med nötigt intryck. Glider odramatiskt ut i periferin.

Betyg: Det är en otroligt välbalanserad whisky vi har i glaset. Samtidigt som den innehåller spännande komponenter är den stabil och lättillgänglig. Vi får precis vad vi förväntar oss av den här utgåvan och tycker att det ser lovande ut för framtida blandning av egen produktion. Vi är fullständigt eniga om att den här whiskyn är värd 3 av 5 torvmossar, ett väl godkänt betyg i vår skala som gynnar pjäser med extremare uttryck.

Om du är sugen på att prova vad Bergslagens Destilleri kokat ihop (inte bokstavligen då) tror vi att Engelbrekt Blended Malt är det mest intressanta alternativet och det betingar endast 329:- på Systembolaget. Annars kan du alltid besöka destilleriets monter på Stockholm Öl- och Whiskymässa 2011 för ett smakprov.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *